Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την τόνωση της οικονομίας στις ΗΠΑ και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είχε συμφωνηθεί μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων μετά από μήνες διαπραγματεύσεων. Ωστόσο η διαδικασία έχει μπλοκάρει, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να το υπογράψει. Μία από τις συνέπειες αυτής της κίνησης είναι ότι τα 14 εκατομμύρια άνεργοι στην Αμερική θα χάσουν το επίδομα που έπαιρναν.

Επιχείρημα του Ντόναλντ Τραμπ ότι το νοσμοσχέδιο «δεν αρκεί για να βοηθήσει τους απλούς ανθρώπους».

Το νομοσχέδιο προβλέπει ένα πακέτο ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων που αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τις κρατικές δαπάνες. Συγκεκριμένα προβλέπει χορήγηση οικονομικής στήριξης ύψους 892 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης των ειδικών επιδομάτων ανεργίας, που έληγαν την 26η Δεκεμβρίου, και 1,4 τρισ. δολάρια για τις τακτικές δαπάνες της κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε εμβρόντητους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς με την ανακοίνωσή του, καθώς εκτός των άλλων από την Τρίτη, θα αρχίσει η μερική αναστολή λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών (ή shutdown), αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να συμφωνήσει έως τότε σε ένα νομοσχέδιο προσωρινής χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

Ναι μεν είχε συμφωνήσει αλλά τώρα μετάνιωσε

Η κίνηση Τραμπ, ο οποίος στις 20 Ιανουαρίου παραδίδει την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, καθώς στις πολύμηνες διαβουλεύσεις για το πακέτο στήριξης της οικονομίας και των νοικοκυριών, είχε συμμετάσχει και ο Λευκός Οίκος, ενώ πριν από την ψήφισή του στο Κογκρέσο τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αντιτάχθηκε στους όρους της. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις ΗΠΑ, η κίνησή του αιφνιδίασε ακόμη και τους συνεργάτες του.

Από το βράδυ της Δευτέρας και μετά, όμως, διαμαρτύρεται ότι το νομοσχέδιο προσφέρει υπερβολικά πολλά χρήματα για ειδικούς σκοπούς, τη χρηματοδότηση πολιτιστικών φορέων ή τη βοήθεια προς ξένες χώρες, ενώ υποστήριξε ότι τα επιδόματα των 600 δολαρίων που προβλέπονται ως στήριξη στους Αμερικανούς είναι πολύ μικρά, ζητώντας το ποσό να αυξηθεί στα 2.000 δολάρια κατ’ άτομο.

«Γιατί δεν θέλουν οι πολιτικοί να δώσουν στον κόσμο 2.000 δολάρια, αντί μόλις 600 δολάρια;(…) Δώστε τα λεφτά στον λαό μας! Δεν φταίνε αυτοί για τον κορονοϊό, η Κίνα φταίει», έγραψε στο Twitter ανήμερα τα Χριστούγεννα, τα οποία πέρασε παίζοντας γκολφ στο θέρετρό του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

Πάντως, η στρατηγική του αναφορικά με το νομοσχέδιο παραμένει ασαφής, καθώς δεν έχει ασκήσει βέτο στα μέτρα και παραμένει πιθανό να το υπογράψει τις επόμενες ημέρες. Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η βοήθεια που προσφέρεται με το νομοσχέδιο είναι πολύ μικρή, αλλά επισημαίνουν ότι η όποια άμεση στήριξη είναι αναγκαία και άρα καλοδεχούμενη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr