Κορωνοϊός Κίνα: Η ανάπτυξη της εργοστασιακής δραστηριότητας της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο καθώς η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα σκληρά lockdown έπληξαν την παραγωγή και τη ζήτηση.

Η ανάπτυξη της εργοστασιακής δραστηριότητας της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο καθώς η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα σκληρά lockdown έπληξαν την παραγωγή και τη ζήτηση, αλλά η ελαφρά επέκταση πρόσφερε κάποια σημάδια ανθεκτικότητας καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εισέρχεται σε ένα πιθανό ανώμαλο νέο έτος.

Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών της βιομηχανίας κατέγραψε 50,1 τον Ιανουάριο, παραμένοντας πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, αλλά επιβραδύνθηκε από 50,3 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) την Κυριακή.

Κορωνοϊός Κίνα: Τι συνέβη μετά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας

Η οικονομία της Κίνας ξεκίνησε πέρυσι δυνατά, αναζωογονώντας από μια απότομη ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία, αλλά άρχισε να χάνει τη δυναμική της το καλοκαίρι, λόγω των προβλημάτων χρέους στην αγορά ακινήτων και των αυστηρών μέτρων κατά των ιών που έπληξαν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τις δαπάνες.

Το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών και η χαμηλή ζήτηση έχουν επίσης διαβρώσει τα εταιρικά περιθώρια κέρδους. Τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό τους τον Δεκέμβριο για περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Με την πτώση των ακινήτων που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και την εμφάνιση περισσότερων μολυσματικών παραλλαγών του COVID-19, η κεντρική τράπεζα της Κίνας άρχισε να μειώνει τα επιτόκια και να αντλεί περισσότερα μετρητά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Κορωνοϊός Κίνα: Τι συνέβη με τα κρούσματα τον Δεκέμβριο

Έκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωση της Κίνας ότι έφτασε  πριν από ένα μήνα ότι δύο χρόνια μετά ξεπέρασε τις 100.000 κρούσματα covid-19 από την αρχή της πανδημίας, η οποία υπενθυμίζεται πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Πέρα από μικρές, σποραδικές εστίες, η Κίνα κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στο έδαφός της ήδη από την άνοιξη του 2020. Έκτοτε, οι Κινέζοι έχουν επιστρέψει σχεδόν σε έναν κανονικό τρόπο ζωής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr