Οριστικοποιήθηκε το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού στην Κίνα και πλέον απομένουν τυπικές διαδικασίες επανελέγχου προκειμένου τις προσεχείς ημέρες να δημοσιευτεί.

«Το περιεχόμενο είναι τώρα ολοκληρωμένο και ειλικρινά πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες η όλη διαδικασία θα έχει τελειώσει ώστε να είμαστε σε θέση να το δημοσιεύσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής στην Κίνα, Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ. Ο ίδιος σημείωσε ότι κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης των στοιχείων που συλλέχθηκαν επήλθαν οι επιστημονικοί συμβιβασμοί που βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων και με την κινέζικη πλευρά.

Επί της διαδικασίας δημοσίευσης του πορίσματος, ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό, επιδημιολόγος Μαϊκ Ράϊαν, τόνισε πως έπειτα από την ολοκλήρωση της μετάφρασης του πορίσματος που απαιτεί χρόνο ώστε να αποδοθεί επακριβώς σε κάθε γλώσσα, αυτό θα αποσταλεί σε κάθε κράτος μέλος για ενημέρωση, ενώ στην συνέχεια θα μπορούν να γίνουν και παρατηρήσεις.

Ρόμπερτ Ρέντφιλντ: «Ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο»

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο CNN, ο πρώην επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ εκτίμησε ότι ο ιός δημιουργήθηκε και «απέδρασε» από εργαστήριο στην Γουχάν. «Είμαι της άποψης ότι η πιο πιθανή αιτιολογία αυτής της παθογένεσης στην Ουχάν είναι ένα εργαστήριο. Ξέφυγε». Άλλοι δεν το πιστεύουν αυτό. Η επιστήμη στο τέλος θα δείξει», ανέφερε και έπειτα συμπλήρωσε: «Αυτό δεν σημαίνει κάποια εσκεμμένη ενέργεια. Είναι η γνώμη μου. Αλλά είμαι ιολόγος. Πέρασα όλη μου τη ζωή στην Ιολογία».

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο ιός μετεδόθηκε από την νυχτερίδα στον άνθρωπο και επανέλαβε ότι ο κορωνοϊός είχε αρχίσει να κυκλοφορεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2019. Η γνώμη του Ρέντφιλντ ήταν σύμφωνη με άλλους αξιωματούχους της διοίκησης Τραμπ, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι υπήρχε «σημαντική ποσότητα αποδεικτικών στοιχείων» ότι ο ιός προήλθε από ένα εργαστήριο, χωρίς να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία.

Σύντομα αναμένεται η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού. Ο επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ τον Φεβρουάριο είπε ότι οι νυχτερίδες παραμένουν πιθανή πηγή, ωστόσο απέκλεισε ως εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο ο ιός να απέδρασε από εργαστήριο της Ουχάν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr