Για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες τα ημερήσια κρούσματα ήταν κάτω από 1.000, γεγονός που αφήνει μία χαραμάδα αισιοδοξίας. Ωστόσο ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων δεν μειώνεται, αντιθέτως αναμένεται να είναι αρκετά υψηλός για το επόμενο διάστημα. Το στοίχημα είναι τα νούμερα των μολύνσεων να είναι σταθερά, και για ένα ικανοποιητικό διάστημα, αρκετά κάτω από 1.000, ώστε σταδιακά να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ.

 Την ίδια στιγμή αχτίδα αισιοδοξίας προκαλεί η είδηση για άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, καθώς και του λιανεμπορίου στις αρχές τις μεθεπόμενης.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να επιβεβαιώνουν τα όσα είπαν στην ενημέρωση για τον κοροναϊό την Παρασκευή, τόσο η Βάνα Παπαευγγέλου, όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, περί βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο τόσο οι ίδιοι, όσο και όλοι οι επιστήμονες τονίζουν όσο πιο έντονα μπορούν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί στη «μάχη» με τον αόρατο εχθρό, όπως αναφέρει το in.gr.

Πέρα όμως από τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων που αποτελούν κριτήριο για το άνοιγμα, υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας που ανησυχεί τους ειδικούς. Πρόκειται για τις νέες εστίες που εντοπίζονται σχεδόν καθημερινά, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν άρδην την επιδημιολογική εικόνα των περιοχών και συνεπώς ολόκληρης της χώρας.

Η υγειονομική βόμβα στην Λαμία

Για παράδειγμα, η είδηση για το γηροκομείο υγειονομική βόμβα στη Λαμία, όπου εντοπίστηκαν περίπου 18 κρούσματα του φονικού ιού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας, lamiareport.gr, μετά την εξέταση 50 δειγμάτων σε εργαζόμενους και περιθαλπόμενους στη συγκεκριμένη δομή, βρέθηκαν 17 θετικά. Από αυτά τα 14 είναι σε τροφίμους και τα τρία σε γυναίκες υπαλλήλους ηλικίας 37, 50 και 60 ετών.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε, μιλώντας στο STAR, η αναπληρώτρια καθηγητής παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας, Μαρίζα Τσολιά, η οποία υπογράμμισε πως «δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο η πανδημία».

Παράλληλα, προέβλεψε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σε περίπου 10 μήνες, ωστόσο δεν απέκλεισε αυτό να συμβεί και λίγο νωρίτερα, για παράδειγμα μέσα στα Χριστούγεννα. Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της επερχόμενης χαλάρωσης των μέτρων, υπογραμμίζοντας πως το άνοιγμα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, αφού το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμα πολύ υψηλό στη χώρα μας, ενώ ξεκαθάρισε ότι και η υπακοή στα μέτρα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.

«Καμπανάκι» ECDC για τη χαλάρωση των μέτρων ενόψει Χριστουγέννων

Την ίδια στιγμή, προειδοποίηση ότι πιθανή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, λόγω της εορταστικής περιόδου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα αύξηση των νοσηλειών σε περίπου τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων (ECDC), το οποίο εξέδωσε σχετική αξιολόγηση για τον «Κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19 που σχετίζεται με την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, «όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο μεγαλύτερη και πιο γρήγορη μπορεί να είναι η αύξηση στους αριθμούς κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων», προκαλώντας πρόσθετη πίεση στα συστήματα υγείας. Από την άλλη, επισημαίνει ένα αντίστροφο πρόβλημα, «την πιθανότητα ότι η χαλάρωση των μέτρων αργότερα, πιο κοντά στην κορύφωση της εορταστικής περιόδου, ιδίως των περιορισμών στις μετακινήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό των ταξιδιωτών σε μέσα μεταφοράς και επίσης να μην επιτρέψει στα άτομα να αυτο-απομονωθούν, προτού συναντήσουν συγγενείς και φίλους».

Ο παράγοντας της πανδημικής κοπωσης

Λόγω και της «πανδημικής κόπωσης» (που ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «μειωμένη διάθεση να τηρηθούν τα συνιστώμενα προστατευτικά μέτρα»), η οποία έχει παρατηρηθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το ECDC επισημαίνει ότι «άσχετα αν μια ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται σε σοβαρή ή όχι επιδημιολογική κατάσταση, υπάρχει απειλή ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα κρούσματα Covid-19 και πιθανώς στις σχετιζόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους θανάτους στη διάρκεια ή μετά την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους».

Εν κατακλείδι, τονίζει το ECDC, «η πιθανότητα λοίμωξης στη διάρκεια των επερχόμενων γιορτών θεωρείται πολύ υψηλή για το γενικό πληθυσμό και για τα ιατρικώς ευπαθή άτομα».

Το ECDC αναφέρει ότι «οι γιορτές στο τέλος του έτους παραδοσιακά σχετίζονται με δραστηριότητες όπως οι κοινωνικές συναθροίσεις, τα ψώνια και τα ταξίδια, που όλα αποτελούν πρόσθετους κινδύνους για πιο έντονη μετάδοση του SARS-CoV-2. Ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι αναφορές περί πανδημικής κόπωσης».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr