Επίσης, όπως αποφασίστηκε, αύριο το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα και το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής. svg%3E

Οι ειδικοί πάντως αναζητούν νέα «έξυπνα» μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά τςη νόσου στην κοινότητα και συγχρόνως η κοινωνία να αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα.

Σημειώνεται ότι επισήμως το lockdown και τα αυστηρά μέτρα θα ισχύουν έως και τις 8 Μαρτίου, ωστόσο, αναμένεται να πάρει παράταση έως τις 16 του μήνα, καθώς τόσο το ιικό φορτίο όσο και τα νέα κρούσματα βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, χτες ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα μέτρα που θα εφαρμοστούν.

Αφού έκανε λόγο για «έξυπνες λύσεις» σημείωσε: «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια, η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: 

«Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος πια από την εκδήλωση της πανδημίας νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας. Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε πολύ ικανοποιητικά. Η σύγκριση εξάλλου με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο βέβαια έχει και το χαρακτηριστικό ότι πια έχει κυριαρχήσει ένα στέλεχος, το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ πιο αυξημένη μεταδοτικότητα».

Τι θα γίνει με τους κωδικούς 6 και 4

Ένα από τα ζητήματα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση είναι η «πληγή» του κωδικού 6 που φαίνεται να χρησιμοποιείται από πολίτες με καταχρηστικό τρόπο. Ορισμένοι πολίτες φαίνεται να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο κωδικό για διαδημοτικές μετακινήσεις, πηγαίνοντας για άσκηση από τη μια άκρη του λεκανοπεδίου στην άλλη. Η βασική αλλαγή που εξετάζεται είναι οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν τον κωδικό 6 αποκλειστικά για μετακινήσεις με τα πόδια, χωρίς αυτοκίνητο.

Την ίδια στιγμή συζητούνται και αλλαγές στον κωδικό 4, αφού εξετάζεται να διεξάγονται περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες. 

Ανησυχία για τη μείωση του ιικού φορτίου

Καμία μείωση στο ιικό φορτίο δεν δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από τα λύματα τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Ν. Θωμαίδης. Όπως εξήγησε ο καθηγητής τα στοιχεία αυτά προέκυψαν χθες το βράδυ και αφορούν μέχρι και την Κυριακή. «Δυστυχώς το ιικό φορτίο της προηγούμενης εβδομάδας, ο μέσος όρος είναι ίδιος στατιστικά με την προηγούμενη, καμία μείωση» είπε συγκεκριμένα. Ο κος Θωμαίδης, εξήγησε πως η αύξηση που είχε ανακοινωθεί τέλη Ιανουαρίου και ήταν περί το 200% και ένα μήνα μετά η μείωση υπολογίζεται να είναι της τάξης του -20% ποσοστό που δεν θεωρείται σημαντικό.

«Δεν φαίνεται καμία σημαντική μείωση του ιικού φορτίου όλο αυτό το διάστημα αυτό είναι το συμπέρασμα όλου αυτού του μήνα» είπε συγκεκριμένα. Σύμφωνα με τον καθηγητή επιπρόσθετα αν τα τεστ είναι αυξημένα και αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση θα βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση του μείγματος των μέτρων διότι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η μετάδοση καθώς διαχρονικά είναι και η περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των ιώσεων. svg%3E

Η άποψη της Ματίνας Παγώνη για το lockdown

Στο πως μπορεί να γίνει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αναφέρθηκε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών, Ματίνα Παγώνη. Όπως είπε, το άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων θα πρέπει να είναι ταυτόχρονο ενώ υπογράμμισε ότι μετά τις 15 Μαρτίου δεν μπορούμε να είμαστε σε lockdown.

Όσον αφορά τα καταστήματα, η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για διατήρηση της μετακίνησης με αποστολή μηνύματος. Παράλληλα σημείωσε πως όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και δυστυχώς δεν το κάναμε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες με πολίτες να μην φορούν έστω την μάσκα.

Τέλος, η ειδικός παραδέχτηκε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το εάν θα ξαναπάμε σε lockdown και επεσήμανε πως ο αριθμός νοσηλευομένων ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα μειωθεί σταδιακά. «Χθες το βράδυ γύρω στις 2 είχαμε 93% κάλυψη των ΜΕΘ. Κατά την κρίση μου περάσαμε το πικ της πανδημίας» κατέληξε.  svg%3E

Γιατί δεν «δουλεύει» το lockdown

Στον δείκτη θετικότητας που ανέβηκε το Σαββατοκύριακο πάνω από το 6% αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι πάντα τα Σαββατοκύριακα είναι υψηλότερος, καθώς τεστ κάνουν κυρίως αυτοί που έχουν σοβαρά συμπτώματα κορωνοϊού.

Παράλληλα εξήγησε γιατί δεν αποδίδει το lockdown. Υπογράμμισε ότι ναι μεν η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά είναι καλύτερη από αυτήν του Νοεμβρίου κι αυτό το δείχνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που τότε είχε ξεπεράσει τους 600, ενώ τώρα είναι περίπου 400. «Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αττική, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα είμαστε καλύτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το lockdown δεν αποδίδει στο βαθμό που περιμέναμε. Όπως υπογράμμισε, «ο κόσμος δικαιολογημένα έχει κουραστεί και βρίσκει τεχνάσματα για να αποφύγει τα μέτρα. Για το λόγο αυτό είπε θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών».

Αφού τάχθηκε κατά της εφαρμογής του sms στο 13032 για αγορές, προβλέποντας ότι θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό, πρότεινε το λιανεμπόριο να ανοίξει με τη μέθοδο click in shop. «Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες για τις μάσκες καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα» σημείωσε και είπε ότι η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός και όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα. Τέλος, ζήτησε από τους πολίτες λίγη υπομονή και προέβλεψε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών το καλοκαίρι θα είμαστε κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα.  svg%3E

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και στο κατά πόσο είναι εφικτό να ανοίξει το λιανεμπόριο, μίλησε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως είπε στο Mega, είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με τόσα πολλά κρούσματα.

Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα ο καθηγητής εκτιμά ότι η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τώρα, ενώ μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχει γίνει μια αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να συζητηθεί το άνοιγμα. Το σημαντικό είναι, υποστήριξε, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε σε lockdown ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πηγή: pagenews.gr