Εργαστηριακές μελέτες στην Ασία δείχνουν ότι η BQ.1 έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει σε σημαντικό βαθμό της ανοσολογικής απόκρισης

Νέο καμπανάκι έκρουσε Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, μετά τον εντοπισμό ενός νέου στελέχους της παραλλαγής Όμικρον σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ECDC, η BQ.1 και η υποπαραλλαγή της BQ1.1 αναμένεται να γίνουν τα επικρατέστερα στελέχη του ιού στην Ε.Ε. και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στα μέσα Νοεμβρίου και στις αρχές του Δεκεμβρίου 2022.

Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια αύξηση του αριθμού κρουσμάτων της Covid-19 τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με νέα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή από το ECDC.

Εργαστηριακές μελέτες στην Ασία δείχνουν ότι η BQ.1 έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει σε σημαντικό βαθμό της ανοσολογικής απόκρισης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα περιορισμένα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η BQ.1 σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης συγκριτικά με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον.

Όπως σημειώνει το ECDC, η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με τις πρώτες όσο και με τις ενισχυτικές δόσεις στις πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, παραμένει προτεραιότητα.

Αναμένεται επίσης ότι θα χρειαστούν πρόσθετες ενισχυτικές δόσεις για τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, όπως οι ενήλικες άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι έγκυες, αλλά και όσοι υποφέρουν από υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή: pagenews.gr