Κορωνοϊός: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό δημοσιεύτηκαν σήμερα στο ΦΕΚ προκειμένου να ισχύσουν από Δευτέρα.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήτττει την χώρα, ενώ ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του ανακοίνωσε νέα μέτρα που πρόκειται να ισχύσουν την Δευτέρα. Κατόπιν τούτου ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξειδίκευσε τα νέα μέτρα, ενώ σήμερα δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, το ΦΕΚ περιλαμβάνει τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».

Αναλυτικά:

Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες:

· στα κέντρα διασκέδασης,

· στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης,

· στα θέατρα,

· στους κινηματογράφους,

· στα μουσεία,

· στις εκθέσεις,

· στα συνέδρια,

· στα γυμναστήρια

Πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test:

· στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,

· στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,

· στα κομμωτήρια,

· στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασιας

· στην εκπαίδευση

· στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών

· στους χώρους λατρείας

Πρόσβαση για παιδιά:

· Από 0 – 4 ετών: Πρόσβαση παντού χωρίς έλεγχο

· Από 4-17 ετών: Πρόσβαση μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Ελεύθερη πρόσβαση (χωρίς έλεγχο):

· στα supermarkets,

· στα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες)

· στα φαρμακεία

Αλλά, με μέγιστη δυνατή ταυτόχρονη παρουσία πελατών: 1 άτομο/9τ.μ.

«Στο μάτι» του 4ου κύματος

Η αναβάθμιση του περιοριστικού πλαισίου για τους ανεμβολίαστους πολίτες, λίγο πριν την εκπνοή των υφιστάμενων μέτρων μεθαύριο, αποτέλεσε σχεδόν νομοτέλεια από πλευράς της κυβέρνησης, ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι τις φετινές γιορτές. «Βρισκόμαστε εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας Covid – 19 και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο 74% εμβολιασμένου κόσμου στον ενήλικο πληθυσμό και στο 64% στον γενικό πληθυσμό, είναι σταθερή η θέση της Κυβέρνησης και η συμφωνία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός με τους πολίτες, ότι η οικονομία μας και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» εξήγησε σχετικά χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο ίδιος σχολίασε αναφορικά με την εισαγωγή νέων περιορισμών για τους μη εμβολιασμένους πολίτες ότι «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι», γνωστοποιώντας παράλληλα ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό ξεπερνούν τις 900.000.

Νέα ωράρια

Την ίδια ώρα, η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος, η οποία δοκιμάζει ισχυρά τις αντοχές των συστημάτων υγείας πανευρωπαϊκά, είχε ως αποτέλεσμα την τροποποίηση των ωραρίων λειτουργίας της αγοράς, αλλά και της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθούν στο εξής φαινόμενα συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, με κυλιόμενο ωράριο θα λειτουργούν από την ερχόμενη Δευτέρα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, ιδίως τις πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα, το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 7:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί και θα εξελίσσεται σε 5 τμήματα, ώστε να καλύπτεται ισομερώς ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους.

Αλλαγές θα υπάρξουν από τη Δευτέρα και στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στα αστικά κέντρα (όπως λχ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα), τα οποία θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Από την τροποποίηση ωραρίου εξαιρούνται: τα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Δείτε εδώ όλο το ΦΕΚ

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr