Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Με τέσσερις επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις για την οριακή κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας κατά την αντιμετώπιση της Covid-19 και τον υφυπουργός Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, να απαντά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αμαυρώνει την εικόνα της κυβέρνησης και της χώρας και πως σπέρνει την αμφιβολία μεταξύ των πολιτών».

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός τόνισε ότι τα «νοσοκομεία μας δεν υποστελεχώθηκαν από τη μία ημέρα στην άλλη, όπως δεν μπορεί αυτά τα κενά να καλυφθούν από τη μία ημέρα στην άλλη». Σημείωσε ότι «και προσλήψεις έγιναν και γίνονται και ο σχεδιασμός μας υλοποιείται κανονικά, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» αλλά οι «δυνάμεις και οι δυνατότητες κάθε νοσοκομείου είναι συγκεκριμένες και όχι ανεξάντλητες, ειδικά όταν έχουμε μια τεράστια έξαρση των κρουσμάτων».

Σχετικά με τις αεροδιακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία που χρειάσθηκε να γίνουν, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει και σε άλλες χώρες και μάλιστα να διακομίζουν ασθενείς όχι σε άλλες πόλεις αλλά σε όμορες χώρες.

Παράλληλα, σε αυστηρό τόνο, απέρριψε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιστημονικής Επιτροπής όπως και όλα τα δημοσιεύματα που πλήττουν την αξιοπιστία των αποφάσεων της επιστημονικής κοινότητας και Πολιτείας. Ειδικότερα, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, ο υφυπουργός ανέφερε πως «όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και στοιχεία που απαιτούνται, βρίσκονται ανά πάσα ώρα και στιγμή στη διάθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Είμαστε υπέρ της διαφάνειας, όμως η εμπιστευτικότητα των πρακτικών της επιτροπής αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς να έχουν την αίσθηση του φόβου ότι θα ασκηθεί εξωτερική πίεση. Αυτό γίνεται και στα δικαστήρια. Η μυστικότητα των διασκέψεων των δικαστηρίων είναι αυτή που διασφαλίζει τη λειτουργική τους ανεξαρτησία».

Αναφορικά με την Επιστημονική Επιτροπή είπε:

«Την συγκροτούν επιστήμονες από όλο το φάσμα της επιστημονικής κοινότητας. Έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 140 συνεδριάσεις καθώς η Επιτροπή συνεδριάζει ανά δύο μέρες σε πολύωρες τηλεδιασκέψεις. Τα μέλη της καταθέτουν τις επιστημονικές τους γνώσεις και απόψεις όχι μόνο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά και όλο το εικοσιτετράωρο μέσω ανταλλαγής απόψεων. Είναι επικίνδυνο να υποτιμάμε το κύρος αυτής της Επιτροπής με σποραδικά δημοσιεύματα που στόχο έχουν άλλα κίνητρα. Όπως και τα πρακτικά των δικαστικών αποφάσεων δεν δημοσιοποιούνται έτσι δεν μπορεί να δημοσιοποιηθούν και τα πρακτικά της Επιτροπής. Υπάρχει μια και μοναδική καταγραφή όλων των επιδημιολογικών δεδομένων με ευθύνη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθώς οι πηγές που την τροφοδοτούν είναι πολλές».

Ακόμη, ο υφυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν αναγνωρίζει καμία από τις πολλές επιτυχίες που όλοι αναγνωρίζουν αλλά καραδοκεί να επενδύσει μικροκομματικά στις λίγες άτυχες στιγμές που μπορεί να υπάρξουν μέσα σε μία τόσο πρωτόγνωρη διαδικασία». Όμως, είπε, «έτσι μηδενίζετε μία εθνική προσπάθεια. Αμαυρώνεται η εικόνα όχι της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας. Σπέρνετε την αμφιβολία μεταξύ των πολιτών. Κάνετε τυφλή αντιπολίτευση και ανοίγετε τον δρόμο και στις τυφλές αντιδράσεις απέναντι στα επιστημονικά δεδομένα κατά της πανδημίας. Ξαναφέρνετε, με άλλα λόγια, τον λαϊκισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας από την πίσω πόρτα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr