Θλιβερή εικόνα του καταδικασθέντος Γιάννη Λαγού και του συνηγόρου του, Κωνσταντίνου Πλεύρη στο δικαστήριο, με τον τελευταίο να επιχειρηματολογεί υπέρ της εξαίρεσης των δικαστών αλλά όχι της εισαγγελέως. Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης είπε πως υπάρχουν υπόνοιες ότι το δικαστήριο επηρρεάστηκε εξαιτίας της μεγάλης αντιφασιστικής διάθεσης της κοινωνίας, αλλά και από τα σχόλια των πολτικών κομμάτων και της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ερωτηματικά γεννούνται ωστόσο για τον χρόνο που κατατίθεται αυτό το αίτημα, όσο και για την επιχειρηματολογία του συνηγόρου. Συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης σε ερώτηση της Προέδρου για το πότε συνέβη αυτό, ο ίδιος απάντησε μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Στην πραγματικότητα ο κ. Πλεύρης επιχείρησε για ακόμα μία φορά να πει ότι οι κατηγορούμενοι διώκονται για τις ιδέες τους και παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, κάτι που το δικαστήριο έχει ακούσει πολλές φορές από την υπεράσπιση όλα τα τελευταία χρόνια. Μοιάζει σαν να είναι το κύκνειο άσμα της Χρυσής Αυγής, από το στόμα του Λαγού, με συμπαραστάτη τον θεωρητικό της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Πλεύρη. Μια κατάληξη που δεν μοιάζει με τις θριαμβολογίες και τους τσαμπουκάδες της Χρυσής Αυγής το 2010 – 2013.

Η αγόρευση του Πλεύρη

«Ερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι εισέρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως, όπου υπήρχαν πλήθη.

Ελπίζω να εγγυηθείτε τη σωματική μου ακεραιότητα. Και συνέχισε: «Η Ευρωπαϊκή σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικασθεί. Τα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της δίκης. Όλα αυτά που αποτελούν νόμο του κράτους έχουν παραβιαστεί με την ανοχή του δικαστηρίου σας. Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας.

Έγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλες τις εφημερίδες τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα. Αυτός ο επηρεασμός για μας μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακυβεύεται η ανεξαρτησία του δικαστηρίου σας. Τόσοι παράγοντες προσπαθούν να σας επηρεάσουν. Ελπίζω να μην επηρεαστήκατε. Απλή υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί αρκεί για να καταθέσουμε την αίτηση εξαίρεσης. Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πίνακες που έλεγαν ότι «δεν είναι αθώοι».

Η Ένωση Δικαστών και εισαγγελέων δήλωσε ικανοποιημένη για τη δίκη. Η δίκη αυτή είναι ποινική αλλά με την ανοχή σας μεταβλήθηκε σε πολιτική δίκη. Και αυτή η ανοχή σας μας δίνει την υπόνοια ότι πρόκειται περί επιδοκιμασίας. Όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Γράφανε ότι είστε η καλή και αδέκαστη δικαστής, αυτό δεν το αμφισβητούμε, αλλά υπάρχουν άλλοι δικαστές ανίκανοι. Ταυτόχρονα οι ίδιες εφημερίδες στρέφονται κατά της εισαγγελέως επειδή δεν συμφώνησε με την άποψη του μιντιακού κατεστημένου. Γράφουν σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν ότι δεν θα έχουν αναστολή.

Πρόκειται για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του νόμου, κλπ. Δεν είδατε τις παρανομίες, δεν κάνατε μια δήλωση. Το δικαστήριο είναι ποινικό όχι πολιτικό. Δεν δικάζεται ούτε ο φασισμός ούτε ο ναζισμός, δεν είναι ποινικές πράξεις. Αλλά δεν υπάρχει νόμος που να τα απαγορεύει. Καλύτερα να τους εκτελούσατε. Καμία σχέση με τη Νυρεμβέργη που λένε. Εδώ δεν δικάζονται άνθρωποι για πόλεμο. Εδώ δικάζονται άνθρωποι που παρανόμησαν. Η πρόταση της εισαγγελέως έχει βαρύτητα γιατί η εισαγγελέας εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δημοσίου. Το δικαστήριο εξυπηρετεί την ιδέα της Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Πλεύρης.

Και συνέχισε: «Υπάρχει υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί. Εγώ ήμουν από τους πρώτους που κατηγόρησα τη Χρυσή Αυγή, δεν ανήκω σε αυτούς, μου έχει επιτεθεί ο Κασιδιάρης. Δεχθήκατε μια κατάσταση που παραβιάζει ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας, δια της ανοχής. Αυτοί είναι οι λόγοι που ζητούμε να εξαιρεθεί όλο το δικαστήριο σας πλην της εισαγγελέως. Πολιτικοποιήσατε μια ποινική δίκη. Οφείλατε να κάνετε μια δήλωση ότι εδώ δεν δικάζονται ιδέες.

Δεν μπορεί όλα τα κομματόσκυλα να κάνουν δηλώσεις ότι νίκησε η Δημοκρατία, δεν δικάστηκε η Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε μόνη της στη Βουλή, την έστειλε ο λαός. Εγώ είμαι βέβαιος για το αποτέλεσμα αυτής της δίκης. Εκτός αν είστε Τερτσέτης και Πολυζωίδης…».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr