Κομισιόν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι τυχόν πληρωμή του ρωσικού αερίου σε ρούβλια θα συνιστά παραβίαση κυρώσεων.

Σκληραίνει τη στάση της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κομισιόν να τοποθετείται για την πληρωμή του αερίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε την Πέμπτη (12/5) την πάγια θέση της για μη πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε ότι το διάταγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Τι ανέφερε ο Ντράγκι

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, ότι δεν αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν: «Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φέρσον, «η θέση της Επιτροπής για το ρωσικό διάταγμα και το μηχανισμό πληρωμής που προτείνεται παραμένει η ίδια. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει υποστεί κυρώσεις και η χρήση της μεθόδου που προτείνει το Κρεμλίνο, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων».

Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει δηλώσει ξεκάθαρα η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, επανέλαβε ο Τιμ Μακ Φέρσον, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου και σε συνεχή επαφή με τα κράτη-μέλη, θα παρουσιάσει λεπτομερείς κατευθύνσεις σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου.

Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε, τέλος, ότι η Κομισιόν μελετά τις πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του διατάγματος που έστειλε η Gazprom με επιστολή της στους πελάτες της.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr