φον ντερ Λάιεν και Βούτσιτς επισκέφτηκαν το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Σερβία με τον αγωγό IGB και θα διασφαλίζει μία εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου από την Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP και του σταθμού στην Αλεξανδρούπολη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει με 165 εκατομμύρια ευρώ την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Σερβία δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πόλη Νις στην νότια Σερβία.

Η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με το πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφτηκαν  το απόγευμα της Παρασκευής, το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Σερβία με τον αγωγό IGB και θα διασφαλίζει μία εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου από την Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP και του σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.

Η πρόεδρος της Κομισιον επισκέπτεται τη Σερβία στο πλαίσιο περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια που στόχο έχει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα διαθέσει συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν οι κυβερνήσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Ανέφερε επίσης ότι συγκεκριμένα για τη Σερβία η ΕΕ πέρα από τη χρηματοδότηση μέρους του αγωγού προς την Βουλγαρία θα χρηματοδοτήσει και την κατασκευή και ενός άλλου αγωγού αερίου προς την Ελλάδα μέσω Βόρειας Μακεδονίας. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε την πρόεδρο της Κομισιόν για την οικονομική βοήθεια τονίζοντας ότι η Σερβία παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

Στην συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά και στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στο γεγονός ότι η Σερβία δεν εναρμόνισε την εξωτερική της πολιτική με την πολιτική της Ένωσης. «Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι πολύ σημαντική, η Σερβία έχει ήδη κάνει πολλά και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε από κοινού για να γίνουν περισσότερα.

Είναι σημαντικό όμως να ευθυγραμμιστεί με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, διότι η ένταξη στην ΕΕ σημαίνει να μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες» επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την άρνηση της Σερβίας να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο θέμα των κυρώσεων και δήλωσε ότι κατάλαβε το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν. «Η Σερβία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Μόνο που μερικές φορές αναρωτιόμαστε γιατί και η ακεραιότητα της Σερβίας δεν γίνεται σεβαστή. Καταλάβαμε το μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εναρμονιζόμαστε με την πολιτική της βίζας. Θα εξετάσουμε όλα τα άλλα ζητήματα  και θα δούμε πως θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε την πορεία μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Βούτσιτς.

Οι συνομιλίες της προέδρου της Κομισίον και του προέδρου της Σερβίας συνεχίζοντα στο Βελιγράδι με επίκεντρο τα πολιτικά ζητήματα, την εξωτερική πολιτική και την κοινή πολιτική ασφάλειας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το Σάββατο 29/10 επισκέπτεται το Μαυροβούνιο τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια.

πηγή:ertnews

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr