Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες, η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς και οι προβλέψεις για τις σημερινές μολύνσεις που θα ανακοινωθούν, οι οποίες αναμένεται να είναι πάνω από 2.000.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση, και με τη σύσκεψη που έγινε σήμερα, να επιδιώκει να βρει νέα «έξυπνα» μέτρα, καθώς στόχος είναι να μη συνεχιστεί το lockdown μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Ένα από τα ζητήματα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση είναι η «πληγή» του κωδικού 6 που φαίνεται να χρησιμοποιείται από πολίτες με καταχρηστικό τρόπο. Ορισμένοι πολίτες φαίνεται να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο κωδικό για διαδημοτικές μετακινήσεις, πηγαίνοντας για άσκηση από τη μια άκρη του λεκανοπεδίου στην άλλη. Η βασική αλλαγή που εξετάζεται είναι οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν τον κωδικό 6 αποκλειστικά για μετακινήσεις με τα πόδια, χωρίς αυτοκίνητο.

Την ίδια στιγμή συζητούνται και αλλαγές στον κωδικό 4, αφού εξετάζεται να διεξάγονται περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Προβληματίζουν και οι μεταλλάξεις

Αυτό που προκαλεί, επίσης, έντονο προβληματισμό είναι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωράει σε περισσότερα τεστ. Επίσης, εξετάζεται η πιο αυστηρή και σχολαστική επιτήρηση των κρουσμάτων κ.ά. Σχετικά με το λιανεμπόριο, θεωρούν ότι μπορούν να επεξεργαστούν τρόπους έτσι ώστε και να ανοίξει και να μην προστεθεί περαιτέρω κινητικότητα στην κοινότητα. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και η αποστολή του sms στο 13032 που έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια τριών ωρών και δεν επιτρέπεται να στείλεις και δεύτερο.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν μήνυμα μόνο μία φορά και αναμένεται να έχουν στη διάθεση τους μόνο τρεις ώρες για τα ψώνια τους. Η λειτουργία των καταστημάτων θα είναι αντίστοιχη με αυτή των σούπερ μάρκετ, και όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας αλλά και στα επιτρεπόμενα άτομα εντός του χώρου, βάσει των τετραγωνικών μέτρων του καταστήματος.

Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάζει αύριο Τετάρτη 3/3 για να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Οι επιδημιολόγοι, πάντως, διαμηνύουν ότι πλέον οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, είναι πολιτικές αφού η επιδημιολογική κατάσταση και η πίεση του ΕΣΥ, είναι δεδομένες. Η κυβέρνηση πρέπει να σταθμίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία και να πάρει αποφάσεις για την εξισορρόπηση όλων αυτών, σημειώνουν.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr