Σκληρή κριτική ασκεί το ΚΚΕ στην κυβέρνηση για την κατάσταση του ΕΣΥ, που όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του κάθε άλλο παρά θωρακισμένο είναι. Σύμφωνα με το Κομουνιστικό Κόμμα το σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα για μία νόσο, καθώς όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του αναστέλλονται ή παραμερίζονται προκειμένου το ΕΣΥ να μπορέσει να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο όγκο ασθενών με κορωνοϊό. Αυτό αποδεικνύεται όπως αναφέρει η ανακοίνωση, από την αναστολή του 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων στις «κόκκινες» περιοχές. Παράλληλα προτείνει να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν να είναι αργά, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Η ανακοίνωση για περικοπή έως 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων στις «κόκκινες» περιοχές και έως 20% στις «κίτρινες», στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, που ουσιαστικά μετατρέπει το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα υγείας «μιας νόσου», αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης για τη δήθεν θωράκισή του» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τον αποκλεισμό των ασθενών από χειρουργικές επεμβάσεις».

Αναφέρει ότι το 80% της αναστολής των προγραμματισμένων χειρουργείων αφορά τις περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη όπου γίνονται ο μεγαλύτερος αριθμός χειρουργείων, σημειώνοντας πως το πρόβλημα θα επιδεινωθεί σε ενδεχόμενη αύξηση των «κόκκινων» περιοχών, ενώ επισημαίνει πως «το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα χειρουργεία, αλλά και την ιατρική φροντίδα χιλιάδων ασθενών με χρόνιες νόσους».

Η κυβέρνηση γνώριζε τα προβλήματα αλλά κρύφτηκε πίσω από την καραμέλα της ατομικής ευθύνης

«H εκτεταμένη περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργείων γίνεται για να βρεθούν κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό -κυρίως γιατροί και νοσηλευτές- για τις ανάγκες των ασθενών από τον κορονοϊό. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση μισοκλείνει μια «τρύπα», ανοίγοντας άλλες και διαγράφοντας σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ανάγκες των ασθενών. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών για ό,τι έχει σχέση με τις λαϊκές ανάγκες», τονίζει το ΚΚΕ και επικρίνει την κυβέρνηση ότι γνώριζε τα προβλήματα, ωστόσο «προσπάθησε με την «καραμέλα» της «ατομικής ευθύνης» να συγκαλύψει τις «πομπές της», που 8 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας».

Προσλήψεις γιατρών και επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων

«Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά πλέον, ο λαός, οι υγειονομικοί, με την οργάνωση της πάλης τους πρέπει να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν:

  • Να προσληφθούν μαζικά γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία, αλλά και των άλλων αναγκών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Να επιταχθούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους, για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες -πολύ περισσότερες απ’ ό,τι σήμερα- νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και rapid test για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους.
  • Να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την ιατρική φροντίδα του λαού, την κατ’ οίκον νοσηλεία, τους εμβολιασμούς κλπ.
  • Να γίνονται καθολικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους των μονάδων υγείας και πρόνοιας. Να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού σε κρίσιμους τομείς, όπως γηροκομεία, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου της εφαρμογής τους από το κράτος στους τόπους δουλειάς», καταλήγει το ΚΚΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr