Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα κατά τη διάρκεια των άνευ προηγουμένου μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου γύρω από την Ταιβάν φαίνεται ότι προσγειώθηκαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας

Η είδηση μεταδίδεται από το Reuters αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, καίτοι φαίνεται να είναι ακριβής, διότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ιαπωνίας κατήγγειλε ήδη το πιθανολογούμενο σοβαρό γεγονός.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα κατά τη διάρκεια των άνευ προηγουμένου μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου γύρω από την Ταιβάν φαίνεται ότι προσγειώθηκαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας (ΑΟΖ) την Πέμπτη, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας.

Αυτοί οι στρατιωτικοί ελιγμοί, οι μεγαλύτεροι που ανέλαβε ποτέ η Κίνα στα στενά της Ταιβάν, ξεκίνησαν το μεσημέρι, επιδεινώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή όσο ποτέ για 25 χρόνια.

«Το να βλέπουμε πέντε κινεζικούς πυραύλους στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά», είπε ο Υπουργός Άμυνας στους δημοσιογράφους, ο οποίος έσπευσε να προσθέσει: «Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα μέσω της διπλωματικής οδού».

Αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις έρχονται ως απάντηση στην επίσκεψη στην Ταιβάν της Προέδρου της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η Κίνα ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της και του Ιάπωνα ομολόγου της για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της μετά από δήλωση των αρχηγών διπλωματίας της G7 που ζητούσαν ειρηνική επίλυση της διαφοράς μεταξύ Πεκίνου και Ταιβάν.

Η βαλλιστική αυτή επίθεση της Κίνας κατά της Ιαπωνίας σηματοδοτεί μια σοβαρή εξέλιξη, η οποία έχει να καταγραφεί από τον προηγούμενο αιώνα και πολλές δεκαετίες πιο πριν.

Η Ιαπωνία είναι μια δυναμική οικονομία, με πλούσια τεχνολογία αιχμής, ικανή στρατιωτική δύναμη και με ένα μεγάλο λαό κάπου 130 εκατομμυρίων κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι, τελικά, η Ιαπωνία συντάχθηκε με το δυτικό μπλοκ δυνάμεων εναντίον της Ουκρανίας, γεγονός που δυσαρέστησε σφόδρα το καθεστώς Πούτιν. Η Ιαπωνία συντάχθηκε με τη Δύση επιβάλλοντας στη Ρωσία ένα πακέτο κυρώσεων άνευ προηγουμένου στο διάστημα των έξι μηνών, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr