Ένα παράξενο αλλά και κουλό περιστατικό έλαβε χώρα στην Κίνα. Πιο αναλυτικά, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι υπέρβαροι χοίροι προκαλούν πτώση των τιμών για το χοιρινό κρέας με τους εκτροφείς να βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο.

Τί ακριβώς συνέβη στην Κίνα

Από τα τέλη του περασμένου έτους, οι κινέζοι αγρότες προσπαθούσαν να παχύνουν τα εκτρεφόμενα γουρούνια – διπλασιάζοντας ακόμη και το κανονικό τους βάρος – με την ελπίδα ότι τα ζώα θα αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις σε περίπτωση ανάκαμψης των τιμών.

Και ενώ το συνηθισμένο μέγεθός των χοίρων ήταν περίπου 125 κιλά, σήμερα πολλοί από αυτούς ξεπερνούν τα 200 κιλά. Καθώς όμως, τα εν λόγω προϊόντα άρχισαν να πωλούνται μαζικά, το αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από την εκρηκτική πτώση των τιμών. Στις πωλήσεις χονδρικής, οι τιμές χοιρινού κρέατος έχουν μειωθεί περισσότερο από 40% από τα μέσα Ιανουαρίου και εξής, κυρίως εξαιτίας της εμφάνισης νέων κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης αλλά και της αύξησης των εισαγωγών.

Πού οδηγούνται οι τιμές των χοιρινών στην Κίνα

Η Muyuan Foods Co., ο μεγαλύτερος εκτροφέας χοίρων της χώρας, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η πτώση στις εγχώριες τιμές χοίρων αναμένει πως θα συνεχιστεί πιθανώς μέχρι το επόμενο έτος ή ακόμη και μέχρι το 2023.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν πως οι «σούπερ-μεγέθους» χοίροι είναι υπεύθυνοι για την πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος. Παράλληλα, οι ειδικοί προσβλέπουν σε μία ανάκαμψη των τιμών το τρίτο τρίμηνο λόγω της επανεμφάνισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που μειώνει τα κοπάδια κατά σχεδόν το ήμισυ σε ορισμένες περιοχές. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Γεωργίας της χώρας από την πλευρά του δήλωσε τον Απρίλιο ότι ο κλάδος  μπορεί να ανακάμψει έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο επιστρέφοντας σιγά σιγά στα κανονικά επίπεδα.

Οι μετοχές των παραγωγών υποχωρούν

Η εταιρεία Muyuan για παράδειγμα έχει χάσει σχεδόν 30% στο Σενζέν από το Φεβρουάριο. Η Jiangxi Zhengbang Technology Co., ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός της χώρας, υποχώρησε κατά 23% φέτος, ενώ τέλος η New Hope Liuhe Co. σημείωσε μία πτώση της τάξεως του 32%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr