Κίνα: Μετά την άνοδο των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί σε πολλές πόλεις, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ετοιμάζονται να μεταφέρουν την βάση τους εκτός Κίνας.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ετοιμάζονται να φύγουν από την Κίνα λόγω κορωνοϊού. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα έσοδα των εταιρειών μειώνονται και το προσωπικό εγκαταλείπει τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα επιδιώκουν να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους σε άλλες αγορές και, σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητηρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων μελών του σκέφτεται να μεταφέρει τις παρούσες ή τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις του εκτός Κίνας, υπερδιπλάσιος αριθμός σε σχέση με την αρχή του χρόνου. «Τα μέλη μας έχουν μέχρι στιγμής ανταπεξέλθει, αλλά αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση θα αρχίσουν όλο και περισσότερο να εξετάζουν εναλλακτικές της Κίνας» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γεργκ Βούτκε.

Προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Τα lockdown έχουν προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων με το 92% των ερωτηθέντων να απαντά ότι έχει πληγεί από τα πρόσφατα κλεισίματα λιμανιών, από τη μείωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και από την αύξηση του κόστους των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών. Μέχρι την Τρίτη 43 πόλεις βρίσκονταν σε πλήρες ή μερικό lockdown ή εφάρμοζαν ελέγχους στις μετακινήσεις των κατοίκων τους.

Το Πεκίνο επιμένει στην πολιτική του των μηδενικών κρουσμάτων εφαρμόζοντας στοχευμένα lockdown και μαζική διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ παρότι η ραγδαία εξαπλούμενη παραλλαγή Ομικρον του κοροναϊού το καθιστά όλο και δυσκολότερο. Το Επιμελητήριο κάνει λόγο για «αναστάτωση επικών διαστάσεων» που έχουν προκαλέσει τα περιοριστικά μέτρα σε δεκάδες κινεζικές πόλεις –ανάμεσά τους και τη μεγαλύτερη, τη Σανγκάη.

Workers wearing personal protective equipmet (PPE) carry bags of test kits near a neighborhood placed under lockdown due to Covid-19 in Shanghai, China, on Wednesday, March 16, 2022. Shanghai ruled out imposing a broad lockdown for now, while urging workers in its main financial and business district to work from home as officials try to rein in a swelling Covid-19 outbreak in one of China’s biggest and most important cities. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

“Ο Covid-19 συνιστά μια πολύ πιο άμεση πρόκληση”

«Παρότι ο πόλεμος (στην Ουκρανία) είχε επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κίνα, η Covid-19 συνιστά μια πολύ πιο άμεση πρόκληση και έχει προκαλέσει μια αξιοσημείωτη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης» προσθέτει το Επιμελητήριο. Η έρευνα διεξήχθη τον Απρίλιο ανάμεσα σε πάνω από 370 μέλη του Επιμελητηρίου.

Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων αναθεώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις τους για τα έσοδα για την τρέχουσα χρονιά, ενώ περίπου ένα τρίτο κατέγραψε μείωση του προσωπικού τους, σύμφωνα με την έρευνα. «Η κινεζική αγορά έχει πάψει σε μεγάλο βαθμό να είναι ελκυστική για πολλούς από τους ερωτηθέντες» αναφέρεται στην έκθεση.

Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές δεν αποτελούν πλέον επιλογή

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, μια μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών που ερωτήθηκαν συμφώνησαν με την πρόταση για εμβολιασμό ολόκληρου του κινεζικού πληθυσμού επιτρέποντας σε όσους βγαίνουν θετικοί, και είτε είναι ασυπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα, να μπαίνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους. Επίσης, τάσσεται υπέρ της χρήσης εμβολίων τύπου mRNA.

Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα, πλήττονται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία εξαιτίας των προβλημάτων που παρατηρούνται σε θέματα επιμελητείας από και προς την Ευρώπη.

Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές δεν αποτελούν πλέον επιλογή και τα εμπορικά αεροσκάφη πρέπει να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Ρωσίας και της Ουκρανίας, γεγονός που αυξάνει την απόσταση και επομένως τα κόστη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr