Δύο μέλη της ήταν ήδη καθ ‘οδόν, με τον ΠΟΥ να λέει ότι το πρόβλημα ήταν η έλλειψη θεώρησης άδειας. Ωστόσο, η Κίνα το έχει αμφισβητήσει, λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες της επίσκεψης, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών, δεν είχαν οριστεί ακόμα. Ο πολυαναμενόμενος έλεγχος συμφωνήθηκε από το Πεκίνο μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων με τον ΠΟΥ. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν στα τέλη του 2019, με το αρχικό ξέσπασμα να συνδέεται με μια αγορά.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε ότι ήταν «πολύ απογοητευμένος» που η Κίνα δεν είχε ακόμη οριστικοποιήσει τις άδειες για την άφιξη της ομάδας «δεδομένου ότι δύο μέλη είχαν ήδη ξεκινήσει να ταξιδεύουν και άλλοι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν την τελευταία στιγμή». «Με διαβεβαίωσαν ότι η Κίνα επιταχύνει την εσωτερική διαδικασία για την ταχύτερη δυνατή ανάπτυξη», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη την Τρίτη, εξηγώντας ότι είχε έρθει σε επαφή με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους και τόνισε «ότι η αποστολή αποτελεί προτεραιότητα για τον ΠΟΥ και τη διεθνή ομάδα».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χούα Τσούνιινγκ είπε στο BBC «μπορεί να έγινε κάποια παρεξήγηση».

«Οι κινεζικές αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τον ΠΟΥ, αλλά υπήρξαν κάποιες μικρές επιδημίες σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο και πολλές χώρες και περιοχές απασχολούνται με την πρόληψη του ιού», είπε. «Ακόμα υποστηρίζουμε τη διεθνή συνεργασία και προωθούμε τις εσωτερικές προετοιμασίες. Είμαστε σε επικοινωνία με τον ΠΟΥ και, όσο γνωρίζω, με ημερομηνίες και ρυθμίσεις, είμαστε ακόμη σε συζητήσεις». Ο ΠΟΥ εργάζεται για να στείλει μια ομάδα 10 ατόμων από διεθνείς εμπειρογνώμονες στην Κίνα εδώ και μήνες με σκοπό να διερευνήσει τη ζωική προέλευση της πανδημίας και πώς ακριβώς ο ιός πέρασε για πρώτη φορά στον άνθρωπο.

Τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε ότι η έρευνα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021. Τα δύο μέλη της διεθνούς ομάδας που είχαν ήδη αναχωρήσει για την Κίνα είχαν ξεκινήσει νωρίς την Τρίτη, δήλωσε ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Mike Ryan, δήλωσε ότι ο ένας είχε γυρίσει πίσω και ο άλλος πήγε σε άλλη χώρα. Ο Covid-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι στα τέλη του 2019.

Αρχικά πίστευαν ότι ο ιός προήλθε από μια αγορά που πουλούσε εξωτικά ζώα για κρέας. Υποστηρίχθηκε ότι εκεί ήταν που ο ιός έκανε το άλμα από ζώα σε ανθρώπους. Όμως, η προέλευση του ιού εξακολουθεί να αμφισβητείται βαθιά. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι η αγορά μπορεί να μην ήταν η προέλευση και ότι απλά ενισχύθηκε εκεί. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κορωνοϊοί που είναι ικανοί να μολύνουν ανθρώπους ανιχνεύονται σε νυχτερίδες εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποιος ενδιάμεσος ξενιστής μεταδίδει τον ιό μεταξύ νυχτερίδων και ανθρώπων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr