Η Κίνα απάντησε στην κριτική Μπάιντεν ότι «στερείται δημοκρατικών αξιών», απαντώντας στις ΗΠΑ ότι «η δημοκρατία σας έχει 500.000 νεκρούς από την επιδημία και εσείς δεν κάνατε τίποτα». Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η απάντηση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών στην κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έκανε λόγο για «έλλειψη δημοκρατικών αξιών», ισχυριζόμενος ότι η ταμπέλα της δημοκρατίας δεν είναι τόσο σημαντική όσο η προστασία και η φροντίδα του λαού μίας χώρας.

Μιλώντας την Παρασκευή, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying σχολίασε την τοποθέτηση Μπάιντεν κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, στην οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίγνκ «δεν έχει ίχνος δημοκρατίας στο σώμα του». Η εκπρόσωπος ανέφερε ότι ζητήματα δημοκρατίας και συγκεντρωτικότητας δεν είναι τόσο σημαντικά εφόσον ένα κράτος μπορεί να φέρει «πολιτική σταθερότητα, κοινωνική πρόοδο και να βελτιώσει την καθημερινότητα του λαού του».
Συνέχισε δε λέγοντας ότι το Πεκίνο επιδιώκει μία «ανθρωποκεντρική φιλοσοφία», η οποία έρχεται σε αντίθεση με την «εκλογική πολιτική των ΗΠΑ που βασίζεται στα κομματικά και πολιτικά συμφέροντα».

Η Κίνα στην αντεπίθεση: Οι ΗΠΑ είδαν τους πολίτες να πεθαίνουν από κορωνοϊό και δεν έκαναν τίποτα

Η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η αμερικανική δημοκρατία δεν εργάστηκε για το καλό του λαού της παρά για τη δύναμη και τον πλούτο της. «Όσο και να καυχιέται μία χώρα για τις δημοκρατικές της αξίες, απλά έκατσε να παρακολουθεί πάνω από 500.000 ανθρώπους να πεθαίνουν από την επιδημία του κορονοϊού χωρίς να κάνει τίποτα και πάνω από 40.000 άτομα σκοτώνονται κάθε χρόνο από τη χρήση όπλων, χωρίς πάλι να κάνει οτιδήποτε».

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναγνώρισε τις προκλήσεις που βάζει η Κίνα στην αμερικανική ηγεμονία και έκανε σειρά σχολίων για τον Κινέζο Πρόεδρο: «Δεν έχει δημοκρατικό «κόκαλο» στο σώμα του, αλλά είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος» τόνισε για τον Σι Τζινπίνγκ.

Μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν σχολίασε ότι όσο περνάει από χέρι του δεν θα αφήσει την Κίνα να υπερισχύσει. «Η Κίνα έχει έναν απώτερο στόχο… να γίνει η κορυφαία χώρα στον κόσμο, η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο και η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στη θητεία μου, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ‘μεγαλώνουν’».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr