Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε ως απαράδεκτο το προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνία που παρουσίασε η ουκρανική πλευρά με το Κίεβο να απαντά άμεσα κατηγορώντας τον Σεργκέι Λαβρόφ για προπαγανδιστικές δηλώσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως το Κίεβο παρουσίασε στη Μόσχα ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που περιείχε “απαράδεκτα” στοιχεία, αλλά πως η Ρωσία παρόλα αυτά θα συνεχίσει τις συνομιλίες και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τις δικές της απαιτήσεις.

Το Κρεμλίνο έχει πει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα ήθελε και κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις εστιάζοντας σε ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου, τα οποία αρνείται η Μόσχα.

Λαβρόφ: Το Κίεβο υπονομεύει τις συνομιλίες

Ο Λαβρόφ είπε σήμερα πως η Ουκρανία παρουσίασε ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας στη Ρωσία χθες, Τετάρτη, όμως αυτό δεν περιείχε προτάσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει προηγουμένως οι δύο πλευρές. “Αυτή η ανικανότητα γι΄άλλη μια φορά να εξευρεθεί συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων υπογραμμίζει τις πραγματικές προθέσεις του Κιέβου, τη θέση του για παράταση ακόμη και υπονόμευση των συνομιλιών απομακρυνόμενο από την κατανόηση η οποία επιτεύχθηκε“, είπε ο Λαβρόφ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι προτάσεις του Κιέβου είναι “απαράδεκτες”.

Όπως είπε, στο κείμενο των προτάσεων που είχαν γίνει κατά τις διαπραγματεύσεις στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε αποκλείσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, από τις εγγυήσεις ασφαλείας και εδαφικής ακεραιότητας που ζητάει το Κίεβο — στο νέο έγγραφο που παρουσίασε χθες, αυτό το σημείο απουσιάζει.

Τι ζήτησε το Κίεβο – Πού υποχώρησε

Επίσης, το Κίεβο ζητούσε, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαπραγματευθούν απευθείας για την Κριμαία και το ουκρανικό Ντονμπάς, την περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας όπου η Μόσχα αναγνώρισε τις αρχές των αυτονομιστών αμέσως πριν ξεκινήσει την επίθεσή της.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο υπουργό, το Κίεβο υπαναχώρησε από έναν όρο που προέβλεπε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εναντιωθεί σε οιεσδήποτε μελλοντικές στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Βλέπουμε με αυτό πως το καθεστώς του Κιέβου ελέγχεται από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, που ωθούν τον πρόεδρο Ζελένσκι να συνεχίσει τις μάχες“, είπε ο Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ είπε πως παρ΄όλ΄αυτά η Ρωσία θέλει τώρα να συνεχίσει με τις συνομιλίες και να εξασφαλίσει τις δικές της απαιτήσεις.

Παρ΄όλες τις προκλήσεις, η ρωσική αντιπροσωπεία θα συνεχίσει με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ωθώντας για το δικό μας προσχέδιο συμφωνίας που περιγράφει σαφώς και πλήρως τις αρχικές και βασικές θέσεις και απαιτήσεις μας“, είπε.

Η απάντηση του Κιέβου

Σε γραπτή δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ απέρριψε τα σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως ο Λαβρόφ δεν συμμετέχει απευθείας στις διαπραγματεύσεις και πως οι δηλώσεις του έχουν “καθαρά προπαγανδιστική σημασία.

Ο Ποντόλιακ είπε πως η Μόσχα θέλει να εκτρέψει την προσοχή από τα γεγονότα στην πόλη Μπούκα, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν αμάχους, και πρόσθεσε: “Έτσι πρέπει να δούμε οιεσδήποτε παρόμοιες δηλώσεις“, είπε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr