Οι νέες πολιτικές τάσεις γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κερδίζει έδαφος, ειδικά μετά τις εσωκομματικές εκλογές, και είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει σε αυτόν τον νέο κύκλο. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συνεχίζει σε μια καθοδική τροχιά, σχεδόν μη αναστρέψιμη, ανεξαρτήτως της ηγετικής ομάδας που θα αναλάβει στην Κουμουνδούρου. Η ΝΔ προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο και να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα που οδήγησαν στις ευρωεκλογές, αλλά η αμφιβολία για την κυριαρχία της έχει αρχίσει να αναδύεται, με ερωτήματα για τον εταίρο της επόμενης ημέρας.
Πρώτη φορά από το 2016, εμφανίζονται στοιχεία εσωκομματικής κρίσης στη ΝΔ. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς και η επανενεργοποίηση του Κώστα Καραμανλή, δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας. Η πρόσφατη διαγραφή του Μάριου Σαλμά για λόγους εσωκομματικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι οι βουλευτές μπορεί να μην είναι καθόλου δεδομένοι, με αρκετούς να προειδοποιούν για τις μελλοντικές ψηφοφορίες.
Επιπλέον, ο Μητσοτάκης φαίνεται να στέλνει μηνύματα προς το εσωτερικό της ΝΔ, καθώς η πίεση προέρχεται από τα δεξιά. Το Μαξίμου αναζητά τις επιπτώσεις αυτής της πίεσης και μετρά τις διαρροές προς τις πιο δεξιές δυνάμεις. Ο επόμενος τετράμηνος προγραμματισμός περιλαμβάνει ανοικτά ζητήματα που πιθανώς να δοκιμάσουν την αντοχή της κυβέρνησης, αν και η προεδρική εκλογή είναι αυτή που προκαλεί περισσότερες ανησυχίες. Αν ο Μητσοτάκης ανακοινώσει τις αποφάσεις του, θα χρειαστεί να επιλέξει ανάμεσα σε στρατηγικές που θα απευθύνονται στη δεξιά ή στο Κέντρο.
Το πολιτικό τοπίο γίνεται πιο θολό όσον αφορά την προεδρική εκλογή, καθώς οι χειρισμοί του Πρωθυπουργού δημιουργούν σκιές γύρω από την παραμονή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Η προεδρολογία μπορεί να φουντώσει, ανεξάρτητα από τις δημόσιες καταγγελίες του Μαξίμου. Κάθε επιλογή που θα γίνει από τον Μητσοτάκη θα ερμηνευθεί ως παραδοχή ότι η απόφασή του το 2020 δεν υπήρξε επιτυχής.
Η απόφαση για την προεδρική εκλογή μπορεί να επηρεάσει και τις εκλογές για τη Βουλή, ακόμα κι αν δεν συνδέονται άμεσα. Οι εσωκομματικές ισορροπίες και οι επιρροές από εξωτερικά ζητήματα, όπως η ελληνοτουρκική προσέγγιση, παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας.
Πηγή: tanea.gr