Για πρώτη φορά καταβάλλεται σήμερα επίδομα 1.200 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ

Για πρώτη φορά καταβάλλεται σήμερα επίδομα 1.200 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ. Το επίδομα προσωπικού βοηθού για ΑμεΑ, που χορηγείται, ξεχωρίζει από τις καταβολές επιδομάτων που θα γίνουν εντός της ημέρας.

Η νέα αυτή υπηρεσία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που έχει τελείως διαφορετικούς σκοπούς, παρέχει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να υποστηριχθούν στην καθημερινότητά τους από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Διευκρινίζεται πως ο Προσωπικός Βοηθός μπορεί να απασχολείται είτε ως ωρομίσθιος είτε σε καθεστώς συνοίκησης, δηλαδή να ζει στο σπίτι ενός ωφελούμενου.

Στην πρώτη περίπτωση η αμοιβή του ανέρχεται σε 6 ευρώ μικτά ανά ώρα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο μεν Προσωπικός Βοηθός αμείβεται με 1.200 ευρώ μικτά μηνιαίως, ο δε ωφελούμενος 250 ευρώ μηνιαίως για τα έξοδα που θα κάνει για τον Προσωπικό Βοηθό. Η καταβολή των χρημάτων γίνεται κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ, στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνουν οι δικαιούχοι.

Η προσωπική βοήθεια αφορά στην υποστήριξη του ατόμου με αναπηρία από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής του για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής του και τη συμπερίληψή του στην κοινωνία, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής του και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντά του, ενδεικτικά ως προς τα εξής:

  • δραστηριότητες καθημερινής ζωής, όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή,
  • εργασία και σπουδές
  • συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και
  • δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

Έτσι, το άτομο με αναπηρία έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων για τη ζωή του, στη βάση της αυτονομίας και του αυτοπροσδιορισμού.

Παράλληλα, το πρόγραμμα συμβάλλει στη διεύρυνση των προοπτικών απασχόλησης, καθώς δημιουργείται ένα νέο επάγγελμα, με αμοιβή, ασφάλιση και δωρεάν εκπαίδευση των Προσωπικών Βοηθών.

Ήδη, είναι σε εξέλιξη η πρώτη φάση του προγράμματος, στο πλαίσιο της οποίας στόχος είναι να καλυφθούν με Προσωπικό Βοηθό 1.000 άτομα με αναπηρία στην Αττική, ενώ, από τα μέσα Μαΐου του 2023, αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος, με την έναρξη των αιτήσεων για όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr