Όπως δείχνει η κατανομή κρουσμάτων στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 3.080 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, κατέχει τα 1.383. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 350 κρούσματα, ενώ η Αχαΐα κατέγραψε 141 κρούσματα, Δείτε παρακάτω την κατανομή των κρουσμάτων.

Κατανομή κρουσμάτων: Αναλυτικότερα στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική: 197 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 173 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 85 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 195 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 389 κρούσματα
  • Νήσων: 16 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 138 κρούσματα
  • Πειραιώς: 190 κρούσματα
  • Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 350 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 141.

Σαρηγιάννης: Προβλέπει αύξηση κρουσμάτων μέχρι τα μέσα Απριλίου

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι «θα έχουμε συνέχιση της αύξησης προφανώς μέχρι τα μέσα Απριλίου, με δεδομένο ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, ευελπιστώ εγώ προσωπικά, να λειτουργήσουμε καλά. Αυτό το στοίχημα με τα self tests, και λέω στοίχημα γιατί είναι ένα μαζικό εγχείρημα σε όλο τον πληθυσμό, το οποίο θέτει και θέματα διαχείρισης logistics κλπ. Αν αυτό πετύχει, και ευελπιστώ ότι θα πετύχει με δεδομένη την υψηλή συχνότητα που θέλουμε να γίνονται τα τεστ, μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της διασποράς και – επικουρικά μόνο- να βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση που πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί» σημείωσε.

Σαρηγιάννης

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαρηγιάννης, «μιλάμε για μια αύξηση που δεν θα είναι εξαιρετικά μεγάλη, λίγο πάνω από 4.000 μέχρι 4.500, αλλά όχι παραπάνω μέχρι τα μέσα Απριλίου, 18 Απριλίου περίπου, μετά από αυτό το χρονικό σημείο μπορούμε να έχουμε σταθεροποίηση με διακυμάνσεις, οι διακυμάνσεις κυρίως έχουν να κάνουν με τον καιρό. Από τις 20 και κάτι 25 Απριλίου να αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση».

Για τα self tests ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε στον ΣΚΑΪ ότι «σε περίπτωση ανθρώπων με χαμηλό ιικό φορτίο η αποτελεσματικότητα του τεστ είναι χαμηλότερη να είμαστε ειλικρινείς. Το ‘’κλειδί’’ για να ‘’πιάσει’’ τον ασυμπτωματικό είναι η συχνότητα, τα τεστ να γίνονται μαζικά, αλλά και τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα».

Γιώργος Παυλάκης: «Παγκόσμια πρωτιά το να ανοίγει μία χώρα στην κορυφή του επιδημικού κύματος»

«Είναι παγκόσμια πρώτη το να ανοίγει μια χώρα στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Είναι επικίνδυνο. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων το πώς θα πάει ακριβώς», ανέφερε ο κ. Παυλάκης σε συνέντευξή του στο MEGA, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρει πίσω τα μέτρα που εξήγγειλε αν τα πράγματα ξεφύγουν. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Σχετικά με την αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Παυλάκης ανέφερε το ρόλο που παίζουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη διασπορά του ιού. «Τα κρούσματα την προηγούμενη περίοδο ανέβαιναν γιατί η χώρα ήταν αρκετά ανοιχτή. Οι περισσότερες δουλειές ήταν ανοιχτές όλο αυτό το διάστημα και οι άνθρωποι πήγαιναν στις δουλείες τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς», δήλωσε.

Ακόμη, ο κ. Παυλάκης προειδοποίησε ότι το άνοιγμα πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζοντας όμως «ότι δε θα είναι μεγάλη». Ιδιαίτερα, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του Πάσχα εάν θέλουμε να υπάρξει ένα καλό καλοκαίρι. «Αν το Πάσχα ξεφύγει το καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο» προειδοποίησε. Τέλος, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι με τα πρώτα αρνητικά σημάδια «θα ξαναπάμε σε πιο λογική κατάσταση» σε σχέση με την κορυφή του επιδημικού κύματος που είμαστε τώρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr