Κάρολος Παπούλιας: Σήμερα το μεσημέρι πρόκειται να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Κάρολος Παπούλιας απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, πριν από μερικές μέρες με την κηδεία του να έχει προγραμματιστεί για σήμερα στη 13:00. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους.

Λόγω των υγειονομικών μέτρων για τον κορονοϊό, η ταφή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021, στον γενέθλιο τόπο του, στο νησί των Ιωαννίνων. Η οικογένεια του Κάρολου Παπούλια εξέφρασε την επιθυμία τυχόν δωρεές να κατατεθούν στην Κιβωτό του Κόσμου και στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών Πόρτα Ανοιχτή.

Με τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία

Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης θα αποδοθούν κατά την κηδεία του οι τιμές που προσήκουν σε Αρχηγό Κράτους. Αποφασίσθηκε επίσης, να τηρηθεί δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του και για τρεις ημέρες, καθώς και κατά την ημέρα της κηδείας του.

Επιπλέον αποφασίσθηκε να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες των δημοσίων καταστημάτων όλης της χώρας, από σήμερα έως και την ημέρα της κηδείας του.

Αποχαιρετισμός από τον πολιτικό κόσμο

Προς τιμήν του Κάρολου Παπούλια έκαναν δηλώσεις κόμματα, Πρόεδροι της Δημοκρατίας, πολιτικοί αρχηγοί. Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

«Η πατρίδα αποχαιρετά, σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Γιατί ο Κάρολος Παπούλιας την υπηρέτησε πιστά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Από έφηβος ακόμη πολέμησε τον Γερμανό κατακτητή. Στα χρόνια της ωριμότητάς του αντιστάθηκε στη δικτατορία. Και, αργότερα, ως βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών, υπήρξε απ’ τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της δημοκρατικής ζωής της χώρας.

Αποκορύφωμα της πορείας του, η ομόθυμη και πανάξια εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέση που υπηρέτησε με σύνεση και με σοφία επί μία δύσκολη δεκαετία. Απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών με πολιτική συνέπεια. Και κρατώντας ψηλά τη σημαία της αλήθειας κόντρα στα κύματα του λαϊκισμού. Ήταν ο Πρόεδρος της ενότητας, της πραότητας, αλλά και της αποφασιστικότητας.

Οι Έλληνες σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι με τη σκέψη στον υπεύθυνο Πρόεδρο, τον οραματιστή υπουργό, τον ευγενή αντίπαλο και αφοσιωμένο πατριώτη. Στον προσιτό και ήπιο πολιτικό αλλά και στον ευαίσθητο και καλλιεργημένο άνθρωπο. Κρατούν τις δεκαετίες της ζωής του ως παράδειγμα πορείας ενός αληθινού δημόσιου άνδρα. Και εμπνέονται από το μήνυμα ενότητας και αξιοπρέπειας που θα εκπέμπει για πάντα.

Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια εκφράζω και εγώ τη βαθιά μου θλίψη. Στην οικογένειά του, στους αγαπημένους του Ηπειρώτες, στους αμέτρητους φίλους του».

Λίγα λόγια για τον εμβληματικό πολιτικό

Ήταν στις 12 Δεκεμβρίου του 2004 όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον πρότεινε για τον ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ήταν μια μεγάλη πολιτική πράξη που αναγνώστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Επανεξελέγη, μάλιστα, στο ύπατο αξίωμα στις 3 Φεβρουαρίου του 2010. Ήταν εκείνος ο πρόεδρος που τον τίμησε όχι μόνον ο πολιτικός κόσμος αλλά όλοι οι Έλληνες.

Στην Οικουμενική κυβέρνηση  υπό τον καθηγητή Ζολώτα διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης ενώ επέστρεψε στον θώκο του υπουργού Εξωτερικών το 193 από την οποία αποχώρησε το 1996. Γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο). Η διδακτορική διατριβή του είχε τίτλο: “Erwerb und Verlust des unmittelbaren Besitzes im griechishen und deutschen Recht” («Η κτήση και η απώλεια της Νομής κατά το ελληνικό και γερμανικό δίκαιο»). Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου και έχει τρεις κόρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr