Την έντονη αντίδραση της Μόσχας, προκάλεσε η επιβολή κυρώσεων του Καναδά στον Πατριάρχη Κύριλλο, ως συνέχεια των μέτρων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Κυρώσεις κατά του επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κυρίλλου, επέβαλε ο Καναδάς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως επιβάλει κυρώσεις επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κυρίλλου με στόχο «τους πράκτορες της παραπληροφόρησης και της ρωσικής προπαγάνδας».

«Κυρώσεις εναντίον του Πατριάρχη θα επέβαλαν μόνο οι σατανιστές» ήταν η άμεση αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει θέσει την Εκκλησία στην υπηρεσία του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει «θαύμα», καθώς συμμερίζεται το όραμά του για μια συντηρητική, κυρίαρχη Ρωσία και στηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκτός από τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε, επίσης, κυρώσεις στον 75χρονο Πατριάρχη, τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο απέφυγε να τον συμπεριλάβει στη «μαύρη λίστα» των προσώπων στα οποία επέβαλε κυρώσεις.

Στο περιθώριο της συνόδου της G20 που φιλοξενείται στο Μπαλί, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε 29 πρόσωπα και 15 οντότητες που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος «και συμμετέχουν στις προσπάθειες παραπληροφόρησης».

Οι κυρώσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, τον Σουμπατόβιτς Γκασπαριάν, τον επικεφαλής του διεθνούς τμήματος του ρωσικού ομίλου μέσων ενημέρωσης RT. Τους τελευταίους μήνες, η Οτάβα απαγόρευσε στα κανάλια του RT να εκπέμπουν στον Καναδά και σε αντίποινα η Μόσχα έκλεισε τα γραφεία της δημόσιας καναδικής ραδιοτηλεόρασης CBC/Radio-Canada.

«Η ρωσική προπαγανδιστική μηχανή πρέπει να λογοδοτήσει για τα ψέματά της. Ο Καναδάς είναι αποφασισμένος να πολεμήσει την παραπληροφόρηση, παντού και πάντα» είπε η Ζολί.

Συνολικά, η Οτάβα έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.150 πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Πηγή: pagenews.gr