Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων αφού χωρίς νερό για ένα 24ωρο θα μείνει η πόλη εν μέσω της κακοκαιρίας Μήδεια που έχει «παγώσει» όλη την Ήπειρο. Η αιτία είναι ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο κεντρικό αντλιοστάσιο της Κρύας. Την ανακοίνωση έκανε η ΔΕΥΑΙ, σημειώνοντας ότι συνεργεία εργάζονται στην Κρύα για την όσο το δυνατό ταχύτερη αποκατάσταση της βλάβης.

«Εντός της ημέρας θα εκδοθούν κι άλλες ανακοινώσεις, για την ενημέρωση των δημοτών, σχετικά με την πρόοδο των εργασιών». σημειώνει η ΔΕΥΑΙ.  Επισημαίνεται ότι η διακοπή νερού αφορά το σύνολο της πόλης, τον παλιό Δήμο Ιωαννιτών δηλαδή, και θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 ώρες.

Εν τω μεταξύ, χιονόπτωση σημειώνεται από νωρίς το πρωί της Κυριακής στο λεκανοπέδιο και την πόλη των Ιωαννίνων. Μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην πόλη, ενώ μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα για τον αποχιονισμό και τη ρίψη αλατιού.

Η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους είναι περιορισμένη ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που κάνουν μικρές ή μεγαλύτερες βόλτες. Λίγος ο κόσμος και στην παραλίμνιο η οποία έχει την δική της, ξεχωριστή ομορφιά καθώς πέφτουν οι νιφάδες του χιονιού.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου καλεί όλους τους κατοίκους της Ηπείρου να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι ζημιές από την κακοκαιρία.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «​Η κακοκαιρία προβλέπεται να εκδηλωθεί τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής αναμένεται σφοδρή χιονόπτωση, που μπορεί να ξεπεράσει το 1 μέτρο, η οποία θα επηρεάσει το μεγαλύτερο τμήμα της Π.Ε. Ιωαννίνων, τα ορεινά της Θεσπρωτίας και τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, ενώ χιόνια αναμένονται και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Από το μεσημέρι της Κυριακής, αναμένεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, (ακόμη και δέκα βαθμούς υπό το μηδέν), με ολικό παγετό, φαινόμενο που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, θα πρέπει όλοι οι πολίτες από σήμερα να προετοιμαστούν κατάλληλα. Ειδικότερα:

Τα νοικοκυριά

– Θα πρέπει να προμηθευτούν καύσιμη ύλη για θέρμανση

– Θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν επαρκή ποσότητα τροφίμων, ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, οι οποίες θα είναι δύσκολες όπου θα υπάρχει μεγάλο ύψος χιονιού ή πάγος στους δρόμους

– Όσοι κατοικούν σε περιοχές ή σε οικισμούς που υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων να διαθέτουν εξοπλισμό για προσωρινό καθαρισμό του χιονιού ή του πάγου (φτυάρια, τσάπες) από τις πόρτες τους

Οι κτηνοτρόφοι/πτηνοτρόφοι

– Θα πρέπει να φροντίσουν για επάρκεια ζωοτροφών για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να έχουν υπόψη ότι ο αποχιονισμός των εγκαταστάσεών τους, σε περιοχές με εκτεταμένη χιονόπτωση και ολικό παγετό απαιτεί υπομονή και χρόνο.

– Επίσης κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, ώστε σε περίπτωση συσσώρευσης μεγάλου όγκου χιονιού στις στέγες των σταβλικών εγκαταστάσεων να προβούν σε καθαρισμό τους, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταρρεύσεις.

Δίκτυα ύδρευσης

– Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας των δικτύων (βρύσες κλπ) που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και να γίνεται συχνός έλεγχος της ροής του νερού.

– Να γίνει έλεγχος στους ηλιακούς θερμοσίφωνες αν διαθέτουν αντιψυκτικό.

Μετακινήσεις

-Οι μετακινήσεις τις ημέρες της χιονόπτωσης και του παγετού που θα ακολουθήσει θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο. Αν παρά ταύτα απαιτείται η μετακίνηση εκτός κατοικίας πεζή, τότε θα πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

​- Η χρήση αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και τις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν με τον ισχυρό παγετό.

Πού έπεσε περισσότερο η θερμοκρασία πανελλαδικά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με πολικές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά της χώρας, οι θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες σήμερα στη Δυτική Μακεδονία έπεσαν σε αρκετές περιοχές κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς, στους -12,7 βαθμούς Κελσίου. Οι επόμενες χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωί της Κυριακής σημειώθηκαν σε Βλάστη Κοζάνης (-12,6), Νότιο Πεδίο Κοζάνης (-11), Βουνάσα Γρεβενών (-10,9), Μεσόβουνο Κοζάνης (-10,8), Φλώρινα (-10,2) και Άγιο Παύλο Ημαθίας (-10,1). Ακόμη χαμηλότερα έπεσε το θερμόμετρο στα χιονοδρομικά κέντρα, όπως στο Χ/Κ του Καϊμακτσαλάν όπου η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε τους -15,7 βαθμούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr