Καύσιμα: Όσο περνάει ο καιρός οι τιμές της βενζίνης ανεβαίνουν όλο και περισσότερο με την Κυβέρνηση να επιταχύνει την επιλογή του πακ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιτείνει την κρίση στην ενέργεια και στα καύσιμα. Στην Ελλάδα τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, η χώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην κατάταξη με την ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν, η χώρα μας έχει την 3η ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρώπη με 2,267€/λίτρο, πίσω μόνο από Φινλανδία και Δανία. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στα 1,98€/λίτρο, υπολείπεται δηλαδή κατά σχεδόν 29 λεπτά της τιμής στην Ελλάδα.   Πάνω από τα 2€/λίτρο κοστίζει η αμόλυβδη και στην Γερμανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Σουηδία.

Τι ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας

Π  υπουργός δήλωσε ότι «με τα σημερινά δεδομένα εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος για όλο το 2022», για να προσθέσει ότι «έχουμε την αίσθηση ότι, όπως εκτελείται ο προϋπολογισμός και εξελίσσεται ο τουρισμός, η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο και στέκεται την κατάλληλη στιγμή κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε πως «έχω την αίσθηση ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, όμως πρέπει παράλληλα να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές έως το τέλος του έτους και να καταργηθεί το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους».

Πρόωρη συζήτηση για νέα στήριξη στα καύσιμα
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει επιδότηση στα καύσιμα και τον Ιούλιο, είπε ότι το ισχύον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου και «είναι πολύ πρόωρο» να γίνει τώρα μια παρόμοια συζήτηση.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός έκανε αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα και καλύπτουν το διάστημα έως και τον Ιούνιο. Και πρόσθεσε ότι από τον Ιούλιο και για ένα έτος θα καλύπτεται το 70%- 80% της επιβάρυνσης και θα συνεχιστεί η επιδότηση, προκειμένου το κόστος των λογαριασμών να βρεθεί σε χαμηλό επίπεδο. Το πρόγραμμα αυτό, είπε, έχει συνολικό κόστος 2,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ είναι από τον προϋπολογισμό. Ενώ, με στοιχεία της 6ης Μαΐου, η Ελλάδα έχει δαπανήσει διπλάσιους πόρους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα πρώτα πρόστιμα

Πρόστιμα, συνολικού ύψους 25.000 ευρώ, επιβάλλονται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, σε πέντε πρατήρια υγρών καυσίμων, τρία στην Καλαμάτα, ένα στην Αττική κι ένα στην Πρέβεζα, διότι σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, πωλούσαν ντίζελ κίνησης και αμόλυβδη βενζίνη σε τιμή υψηλότερη της θεωρητικής τιμής πώλησης.

Χωρίς τέλος οι αφίξεις

Πρώτη θέση για τη χώρα μας στη μέση τιμή της βενζίνης, μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Παρακάτω οι μέσες τιμές ορισμένων κρατών:

 • ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 2,37
 • ΔΑΝΙΑ 2,315
 • ΕΛΛΑΔΑ 2,267
 • ΟΛΛΑΝΔΙΑ 2,225
 • ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2,154
 • ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2,016
 • ΓΑΛΛΙΑ 1,972\
 • ΒΕΛΓΙΟ 1,967ΙΣΠΑΝΙΑ 1,94
 • ΙΤΑΛΙΑ 1,873
 • ΑΥΣΤΡΙΑ 1,808
 • ΚΥΠΡΟΣ 1,670
 • ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 1,577

Την ίδια ώρα, την επόμενη βδομάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα θα φτάσει στα 2.30 ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr