Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως αν η χώρα αντικαταστήσει γρήγορα και αποτελεσματικά τις εισαγωγές από τη Μόσχα, η συνολική ζημιά πρόκειται να περιοριστεί, διαφορετικά η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να μειωθεί ακόμα και κατά 4% στην επόμενη διετία

Οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν προβλήματα και στην ιταλική οικονομία.

Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης καταγράφει στο πρώτο τρίμηνο του 2022, η τρίτη σε μέγεθος στην ευρωζώνη, για πρώτη φορά μετά το 2020.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας, Istat, το πρώτο τρίμηνο του 2022 η οικονομική ανάπτυξη μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021. Μετά από τέσσερις μήνες ανάπτυξης η οικονομία της χώρας σημειώνει κάμψη, γράφει το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Συγκεκριμένα: ο αγροτικός τομέας συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά ο βιομηχανικός τομέας είναι στάσιμος, ενώ οι υπηρεσίες διέρχονται αρνητική φάση.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα στην οικονομία της χώρας μας, με επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας, των προμηθειών και των πρώτων υλών», γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Η Ιταλική Ένωση Βιομηχάνων Confindustria προβλέπει ότι μπορεί να ακολουθήσουν άλλα δυο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης και όλοι θεωρούν ότι βασικής σημασίας θα είναι οι εξελίξεις που αφορούν στις προμήθειες φυσικού αερίου.

Σε περίπτωση που η χώρα καταφέρει να αντικαταστήσει γρήγορα και αποτελεσματικά τις εισαγωγές από την Μόσχα, η συνολική ζημιά πρόκειται να περιοριστεί.

Διαφορετικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να μειωθεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην επόμενη διετία, με περαιτέρω αύξηση των λογαριασμών του φωτός και του αερίου. Μια ρεαλιστική εκτίμηση είναι ότι για να γίνει οριστικά παρελθόν η ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες.

Ήδη στη φάση αυτή, παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης Ντράγκι, πολλοί επιχειρηματίες καταγγέλλουν ότι οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν τετραπλασιαστεί και ότι αδυνατούν να συνεχίσουν να κρατούν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους. «Πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στα κλιματιστικά και την ελευθερία», έχει πει ο Μάριο Ντράγκι. Ζήτησε δηλαδή από  τους Ιταλούς να προετοιμαστούν για κάποιες μικρές, καθημερινές θυσίες. Έμπειροι παρατηρητές, όμως, σημειώνουν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή. Θεωρούν ότι κανείς, στην παρούσα φάση, δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις συνολικές οικονομικές επιπτώσεις της νέας αυτής διεθνούς κρίσης.

Με πληροφορίες DW

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr