Ιταλία: Μια αρκετά σπάνια περίπτωση ασθενούς υπήρξε στα χρονικά, καθώς ένας 36χρονος Ιταλός βρέθηκε ταυτόχρονα θετικός σε ευλογιά των πιθήκων, Covid-19 και HIV

Μια αρκετά σπάνια περίπτωση ασθενούς υπήρξε στα χρονικά, καθώς ένας 36χρονος Ιταλός βρέθηκε ταυτόχρονα θετικός σε ευλογιά των πιθήκων, Covid-19 και HIV, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ιατρική ομάδα που το παρακολουθούσε και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Infection, ο ασθενής του οποίου το όνομα δεν έχει ανακοινωθεί, εμφάνισε πυρετό, πονόλαιμο, κόπωση, πονοκέφαλο και φλεγμονή της βουβωνικής χώρας περίπου εννέα ημέρες μετά την επιστροφή του από ένα πενθήμερο ταξίδι στο Ισπανία. Ο άνδρας βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό τρεις ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ανέπτυξε επίσης σοβαρά δερματικά εξανθήματα στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος, ακολουθούμενα από το σχηματισμό φλύκταινων. Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, ο άνδρας επισκέφτηκε στη συνέχεια το τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου, όπου στη συνέχεια παραπέμφθηκε στη μονάδα λοιμώξεων για εισαγωγή.

Σύμφωνα με το Newsweek, η εξέταση του άνδρα αποκάλυψε κηλίδες και δερματικές βλάβες σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της περιπρωκτικής περιοχής. Παρατηρήθηκε επίσης μέτρια διόγκωση του ήπατος και της σπλήνας και επώδυνη διόγκωση των λεμφαδένων.

Η αναφορά του τεστ επιβεβαίωσε την παρουσία μόλυνσης  και από την ευλογιά των πιθήκων. Επίσης βρέθηκε θετικός στον HIV. Επιπλέον, η αλληλούχιση του γονιδιώματος SARS-CoV-2 επιβεβαίωσε ότι είχε μολυνθεί και από την υποπαραλλαγή Omicron BA.5.1. Ο άνδρας εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό με δύο δόσεις εμβολίου mRNA της Pfizer.

Η περίπτωσή του δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Infection στις 19 Αυγούστου. Ο άνδρας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από σχεδόν μια εβδομάδα. Ανάρρωσε από τον COVID-19 και την ευλογιά των πιθήκων, αν και παρέμεινε μια μικρή ουλή, ενώ ξεκίνησε θεραπεία για τη μόλυνση από τον ιό HIV.

«Αυτό το κρούσμα επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων και του COVID-19 μπορεί να αλληλοεπικαλύπτονται και επιβεβαιώνει πώς σε περίπτωση συνλοίμωξης, η γνώση των σεξουαλικών συνηθειών είναι ζωτικής σημασίας για την πραγματοποίηση της σωστής διάγνωσης» υπογραμμίζουν οι ερευνητές στην αναφορά τους.

«Να σημειωθεί ότι το στοματοφαρυγγικό επίχρισμα της ευλογιάς των πιθήκων ήταν ακόμα θετικό μετά από 20 ημέρες, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα άτομα μπορεί να είναι ακόμα μεταδοτικά για αρκετές ημέρες μετά την κλινική ύφεση. Κατά συνέπεια, οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις» προειδοποιούν.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι αυτή είναι το μόνο γνωστό κρούσμα ιού της ευλογιάς των πιθήκων, COVID-19 και συνλοίμωξης HIV, ενώ διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του ασθενούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr