Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε λίγες ημέρες θα αποτελεί παρελθόν από την αρχηγία του Ισραήλ. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της χώρας εξέδωσε χθες μια σπάνια προειδοποίηση για πιθανή βία εν μέσω μιας από τις πολιτικά πιο φορτισμένες περιόδους που διανύει η χώρα εδώ και δεκαετίες.

Ισραήλ: Έρχεται κυβέρνηση συνεργασίας

Την περασμένη Τετάρτη αργά το βράδυ, ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Yesh Atid, ο Γιαΐρ Λαπίντ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού, έπειτα από τις εκλογές της 23ης Μαρτίου. Η νέα κυβέρνηση, που αναμένεται να ορκιστεί, είναι ένας ετερόκλητος συνασπισμός αριστερών, φιλελεύθερων, δεξιών, εθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων, καθώς και – για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ – ενός αραβικού ισλαμικού κόμματος. Ο Νετανιάχου σε αναρτήσεις του στο διαδίκτυο προειδοποίησε ότι ο συνασπισμός αυτός είναι μια «επικίνδυνη αριστερή κυβέρνηση».

Ισραήλ

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης η ψηφοφορία στην Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση, ενδέχεται να διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη ή την επόμενη Δευτέρα. Ορισμένες ακροδεξιές οργανώσεις είναι εξοργισμένες με τον Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής του μικρού κόμματος της άκρας δεξιάς Yamina που αναμένεται να αντικαταστήσει τον Νετανιάχου στην πρωθυπουργία σε μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας με τον Λαπίντ. Πολλές είναι οι αναρτήσεις και τα σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επιτίθονται στον Μπένετ. Πριν τις εκλογές, ο Μπένετ είχε δεσμευτεί ότι δεν θα συμμετέχει σε έναν συνασπισμό με τον κεντρώο Λαπίντ ή με οποιοδήποτε αραβικό κόμμα.

Ισραήλ: Φόβοι για έξαρση βίας

«Διαπιστώσαμε πρόσφατα δημόσιες συζητήσεις με ολοένα και πιο αυξανόμενο ακραία βίαιο περιεχόμενο και προτροπές σε βία, ιδιαίτερα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ναντάβ Αργκαμαν, χωρίς να αναφέρει ονόματα. «Αυτή η δημόσια συζήτηση μπορεί να ερμηνευθεί μεταξύ ορισμένων ομάδων ή ατόμων, ως μια που επιτρέπει βίαιες και παράνομες δραστηριότητες που μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν σωματική βλάβη», είπε. Από τότε που ο Μπένετ ανακοίνωσε ότι ενώνει τις δυνάμεις του με τον Λαπίντ, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ενισχύσει την προστασία του καθώς διαδηλώσεις ακροδεξιών πραγματοποιούνται κοντά σε σπίτια μελών του κόμματός του, με την προσδοκία να τους εμποδίσουν να συμμετάσχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ισραήλ

Ο Αργκαμαν κάλεσε πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες να επιδείξουν υπευθυνότητα και να ρίξουν τους τόνους. Η προειδοποίησή του θύμισε σε ορισμένους στο Ισραήλ τις ημέρες που προηγήθηκαν της δολοφονίας το 1995 του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ραμπίν, ο οποίος πυροβολήθηκε από έναν Εβραίο υπερεθνικιστή που ήταν αντίθετος στη Συνθήκη του Οσλο που υπέγραψε ο τότε πρωθυπουργός με τους Παλαιστινίους. Η ισραηλινή αριστερά κατηγορούσε για χρόνια τον Νετανιάχου, τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ότι διαδραμάτισε ρόλο στην υποδαύλιση βίας που προηγήθηκε της δολοφονίας. Ο Νετανιάχου απέρριπτε σθεναρά την κατηγορία αυτή και έχει καταδικάσει επανειλημμένα τη δολοφονία Ραμπίν.

Ο Λαπίντ και ο Μπένετ δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η «κυβέρνηση ενότητας» που συγκρότησαν θα επουλώσει βαθιά πολιτικά χάσματα μεταξύ των Ισραηλινών και θα δώσει τέλος στο μίσος. Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της τηλεοπτικής εκπομπής Meet the Press του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου N12 που μεταδόθηκε χθες Σάββατο, έδειξε ότι το 46% των Ισραηλινών στηρίζει την κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ, το 38% θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή μιας ακόμη εκλογικής αναμέτρησης – της πέμπτης μέσα σε δύο περίπου χρόνια – και το 15% δεν δήλωσε καμία προτίμηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr