«Ιστορικούς» τους χαρακτηρίζει η κυβέρνηση.

Με ευρεία πλειοψηφία 187 ψήφων υπέρ και 156 κατά, η ισπανική βουλή υπερψήφισε το βράδυ της Πέμπτης τους προϋπολογισμούς του 2023. Παρά τις, περί αντιθέτου, προβλέψεις η κυβέρνηση συνεργασίας καταφέρνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να περάσει άνετα τους προϋπολογισμούς (η απόλυτη πλειοψηφία είναι 176 έδρες) και να οδηγηθεί στις γενικές εκλογές στα τέλη του 2023.

Οι προϋπολογισμοί αυτοί έχουν λάβει ήδη το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες και χαρακτηρίζονται “ιστορικοί” καθώς αποτελούν τους προϋπολογισμούς με τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες και με κοινωνικό πρόσημο. Σε ένα διεθνές πλαίσιο «υψηλής αβεβαιότητας», όπως ανέφερε ο Πέδρο Σάντσεθ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την άνοδο των τιμών, έξι στα δέκα ευρώ πηγαίνουν σε δημόσιες πολιτικές, αν και πάλι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών θα διατεθεί για συντάξεις (11,4% περισσότερο από το προηγούμενο έτος), οι οποίες βάσει νόμου πρέπει να αυξηθούν το 2023. Οι δημόσιες δαπάνες υπολογίζονται σε 485,9 δισεκατομμύρια ευρώ, 5,9% περισσότερα από τους προϋπολογισμούς του 2022.

Εκτός από τους προϋπολογισμούς, η βουλή υπερψήφισε επίσης και την φορολόγηση, των εταιριών ενέργειας, των τραπεζών αλλά και των μεγάλων περιουσιών και εισοδημάτων ως «φόρο αλληλεγγύης» για την παρούσα κρίση. Όπως προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών τα δημόσια έσοδα από αυτή την έκτακτη φορολογία θα φθάσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την διετία 2023-2024 που θα ισχύσουν.

«Ιστορικούς» τους χαρακτηρίζει η κυβέρνηση

Μετά την ψηφοφορία ο Σάντσεθ δήλωσε ότι «πρόκειται για προϋπολογισμούς που προστατεύουν την πλειοψηφία των Ισπανών, ειδικά τους πιο ευάλωτους». Τόνισε ότι θα επιτρέψουν τη «διοχέτευση ευρωπαϊκών κεφαλαίων» για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την εδραίωση της ανάπτυξης, αλλά κυρίως τόνισε ότι αυτή η ψηφοφορία «εγγυάται την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα» για την Ισπανία. Επίσης μίλησε για τον θρίαμβο της «χρήσιμης πολιτικής» έναντι του «θορύβου» (της αντιπολίτευσης).

Στην τριήμερη συνεδρίαση της Βουλής ενσωματώθηκαν περισσότερες από 120 τροπολογίες και τώρα οι προϋπολογισμοί θα λάβουν και την τελική έγκριση της Γερουσίας για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr