Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στοχοθέτησαν ένα νοσοκομείο και μια φοιτητική εστία

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στοχοθέτησαν ένα νοσοκομείο και μια φοιτητική εστία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφεραν σήμερα ακτιβιστές, καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν μπαίνει στην έβδομη εβδομάδα του.

Η Ισλαμική Δημοκρατία συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών από τις 16 Σεπτεμβρίου, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της. Στο αρχικό σύνθημα «γυναίκες, ζωή, ελευθερία» προστέθηκαν στη συνέχεια σλόγκαν που στρέφονται ευθέως εναντίον της ηγεσίας του Ιράν.

«Θάνατος στον δικτάτορα» φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές σε μια τελετή για τη λήξη του 40ήμερου πένθους για έναν δικό τους στο Ντιβανταρέχ, στην επαρχία του ιρανικού Κουρδιστάν, απ’ όπου καταγόταν η Αμινί. Ο Μοχσέν Μοχαμαντί, 28 ετών, πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου αφού την προηγούμενη ημέρα χτυπήθηκε από σφαίρα των δυνάμεων ασφαλείας, σε μια διαδήλωση που οργανώθηκε στην πόλη αυτήν. Άφησε την τελευταία του πνοή αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κοουσάρ της Σαναντάτζ, της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν.

Το βράδυ της Παρασκευής οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον δεκάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο ίδιο νοσοκομείο για να «προστατεύσουν» έναν τραυματισμένο διαδηλωτή καθώς υπήρχε φόβος ότι θα συλλαμβανόταν. Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, που εδρεύει στη Νορβηγία, «οι δυνάμεις καταστολής άνοιξαν πυρ εναντίον των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο Κοουσάρ για να προστατεύσουν τον Ασκάν Μρουάτι».

«Οι δυνάμεις προσπαθούν να συλλάβουν τον τραυματισμένο Ασκάν Μρουάτι», πρόσθεσε, αναρτώντας τη φωτογραφία ενός διαδηλωτή, ξαπλωμένου σε ένα φορείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας στη συνέχεια πυροβόλησαν και εναντίον «μιας εστίας φοιτητών ιατρικής» που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει δεκάδες αστυνομικούς να φτάνουν με μοτοσικλέτες και να ανοίγουν πυρ εναντίον της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Κουρδιστάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr