Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προσκαλέσει την Ταϊβάν ως παρατηρητή στην ετήσια σύνοδό του που θα διεξαχθεί στη Γενεύη από τις 21 έως τις 30 Μαΐου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προσκαλέσει την Ταϊβάν ως παρατηρητή στην ετήσια σύνοδό του που θα διεξαχθεί στη Γενεύη από τις 21 έως τις 30 Μαΐου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προκαλώντας τις επικρίσεις της Κίνας.

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, άρχισε να παρεμποδίζει τη συμμετοχή της στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ από το 2017, στο πλαίσιο διπλωματικής εκστρατείας με στόχο την απομόνωση του νησιού, που απορρίπτει της διεκδικήσεις κυριαρχίας του Πεκίνου.

Τι ανέφερε ο Μπλίνκεν

«Η πρόσκληση της Ταϊβάν ως παρατηρητή θα αποτελέσει πρότυπο της δέσμευσης του ΠΟΥ για μια συμπεριληπτική, ‘υγεία για όλους’ προσέγγιση στη διεθνή συνεργασία στην υγεία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μπλίνκεν. Η υποστήριξη των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Ταϊβάν στον διεθνή οργανισμό συνάδει με την πολιτική ‘μίας Κίνας’ της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε, σε δήλωση που εξέδωσε, τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σθεναρή υποστήριξή τους για συμμετοχή στον ΠΟΥ, προσθέτοντας πως ο αποκλεισμός του νησιού θα ήταν «εντελώς πέρα από τη λογική» και θα έπληττε την παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της υγείας.

Αποκλεισμένη από τους περισσότερους παγκόσμιους οργανισμούς λόγω των αντιρρήσεων του Πεκίνου, η Ταϊβάν λέει πως ο αποκλεισμός της από τον ΠΟΥ εμπόδισε τις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας της COVID-19. Η Ταϊβάν επιτρέπεται, ωστόσο, να λαμβάνει μέρος σε ορισμένες τεχνικές συναντήσεις του ΠΟΥ.

«Καλούμε γι’ άλλη μια φορά την πλευρά των ΗΠΑ να τηρεί την αρχή της μίας Κίνας »

Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε πως τα σχόλια των Ηνωμένων Πολιτειών προκαλούν σύγχυση στο κοινό και τις κάλεσε να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τη συνέλευση του ΠΟΥ για να «προωθήσουν» θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν.

«Η συμμετοχή της Ταϊβάν στις δραστηριότητες διεθνών οργανισμών, περιλαμβανομένου του ΠΟΥ, πρέπει να τυγχάνει χειρισμού σύμφωνα με την αρχή της μίας Κίνας», δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν σήμερα σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

«Καλούμε γι’ άλλη μια φορά την πλευρά των ΗΠΑ να τηρεί την αρχή της μίας Κίνας και τις διατάξεις τριών κοινών σινοαμερικανικών ανακοινωθέντων», δήλωσε ο Ουάνγκ, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις των ηγετών τους ότι δεν θα υποστηρίξουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr