Την αποχώρηση των περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων από τη Σομαλία ως τις αρχές του 2021, δηλαδή λίγο προτού αποχωρήσει από την εξουσία, αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Η διαταγή αυτή έρχεται έρχεται αφού έχει ήδη ανακοινωθεί η επίσπευση της απομάκρυνσης των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν και το Ιράκ προκειμένου ο Ρεπουμπλικανός να διατηρήσει τη δέσμευσή του να τερματίσει τους πολέμους χωρίς τέλος.

«Ο Τραμπ αποφάσισε να μεταφέρει εκτός Σομαλίας ως τις αρχές του 2021 την πλειονότητα του προσωπικού και του στρατιωτικού εξοπλισμού», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Ένα μέρος των δυνάμεων μπορεί να αναπτυχθεί εκτός της ανατολικής Αφρικής. Ωστόσο οι υπόλοιπες δυνάμεις θα μεταφερθούν από τη Σομαλία σε γειτονικές χώρες προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούνται διασυνοριακές επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές τους δυνάμεις ώστε να διατηρείται η πίεση στις βίαιες, ακραίες οργανώσεις», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως περίπου 700 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τον στρατό της Σομαλίας, σε μια χώρα όπου μαίνονται συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές αλ Σεμπάμπ, που έχουν δηλώσει πίστη στην αλ Κάιντα. «Οι ΗΠΑ δεν αποσύρονται ούτε απεμπλέκονται από την Αφρική», συμπλήρωσε το Πεντάγωνο και τόνισε: «Θα εξακολουθήσουμε να αποδυναμώνουμε ακραίες, βίαιες οργανώσεις που μπορεί να απειλήσουν το έδαφός μας. Θα διατηρήσουμε την ικανότητά μας να διεξάγουμε στοχευμένες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Σομαλία».

Αυτή η ανακοίνωση επιτρέπει στον Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει πιστός στη δέσμευσή του να τερματίσει τους ατελείωτους πολέμους στους οποίους εμπλέκονται οι ΗΠΑ, κάτι που επιθυμεί μεγάλο μέρος και της αμερικανικής κοινής γνώμης. Μετά τη νίκη του υποψήφιου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντε,ν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ προσπαθεί να επιταχύνει την απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών από πολλές χώρες, κυρίως το Αφγανιστάν και το Ιράκ, πριν την ολοκλήρωση της θητείας του στις 19 Ιανουαρίου. Στο Αφγανιστάν και το Ιράκ σκοπεύει να αφήσει 5.000 στρατιώτες συνολικά. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει επίσης δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του τερματισμού των αιώνιων πολέμων και κατά συνέπεια ενδέχεται να μην αλλάξει την απόφαση του προκατόχου του.

Ωστόσο η απόφαση Τραμπ προκάλεσε ανησυχία σε κάποιους Σομαλούς που κάλεσαν τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να αναθεωρήσει.

«Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Σομαλία σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της επιτυχημένης μάχης κατά των Σεμπάμπ και του παγκόσμιου τρομοκρατικού δικτύου τους είναι εξαιρετικά λυπηρή. Τα αμερικανικά στρατεύματα συνέβαλαν σημαντικά και είχαν μεγάλη επιρροή στην εκπαίδευση και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Σομαλών στρατιωτών» δήλωσε ο γερουσιαστής Αγιούμπ Ισμαήλ Γιούσουφ.

Διευκρινίζεται ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Σομαλίας αναμένεται να πραγματοποιήσει βουλευτικές εκλογές αυτό τον μήνα και εθνικές εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου. Τα αμερικανικά στρατεύματα στη Σομαλία στηρίζουν κυρίως τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, γνωστές και ως Danab, στις επιχειρήσεις τους κατά των Σεμπάμπ. «Αν η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων είναι μόνιμη, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», είπε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Αμπντουλαχί Σέιχ, που υπηρέτησε τρία χρόνια ως το 2019 ως διοικητής της Danab.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr