Ο Τράμπ, ο μοναδικός από τους πρόσφατους προέδρους, ο οποίος αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του

Το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε την Τρίτη τον δρόμο για την επικείμενη παράδοση των φορολογικών δηλώσεων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε επιτροπή του Κογκρέσου μετά από τριετή νομική διαμάχη.

Το δικαστήριο, απέρριψε το αίτημα Τραμπ για μια εντολή που θα εμπόδιζε το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει φορολογικές δηλώσεις έξι ετών και ορισμένες των επιχειρήσεών του, στην Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Ο Τράμπ, ο μοναδικός από τους πρόσφατους προέδρους, ο οποίος αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις είτε κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκστρατείας του το 2016, είτε κατά την τετραετία στον Λευκό Οίκο, επικαλούμενος, όπως είπε, έναν συνεχή έλεγχο από την IRS. 

Ήταν η δεύτερη ήττα του πρώην προέδρου στο Ανώτατο Δικαστήριο μέσα σε πολλούς μήνες και η τρίτη φέτος. Τον Οκτώβριο, το δικαστήριο αρνήθηκε να παρέμβει στη νομική διαμάχη γύρω από την έρευνα του FBI στην περιουσία του Τραμπ στη Φλόριντα, όπου βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα.

Τον Ιανουάριο, το δικαστήριο αρνήθηκε να εμποδίσει τα Εθνικά Αρχεία να παραδώσουν έγγραφα στην επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. 

Στη διαμάχη για τις φορολογικές του δηλώσεις, το Υπουργείο Οικονομικών είχε αρνηθεί να παράσχει τα αρχεία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος είναι σαφής ότι η επιτροπή έχει το δικαίωμα να εξετάσει τις δηλώσεις οποιουδήποτε φορολογούμενου, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης του προέδρου.

Σε μήνυμά του στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ είπε ότι η ενέργεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου δημιούργησε «τρομερό προηγούμενο για τους μελλοντικούς Προέδρους». Κατηγόρησε το δικαστήριο ότι έγινε «άλλο από ένα πολιτικό σώμα, με τη χώρα μας να πληρώνει το τίμημα».

Είπε επίσης: «Γιατί θα εκπλαγεί κανείς που το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποφανθεί εναντίον μου, το κάνουν πάντα!»

Πηγή: pagenews.gr