ΗΠΑ: Απόφαση σταθμό πήρε το το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας και αποφάσισε την κατάργηση της απόφασης του 1973, που  θέσπιζε το δικαίωμα της άμβλωσης

Απόφαση σταθμό πήρε το το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας και αποφάσισε την κατάργηση της απόφασης του 1973, που  θέσπιζε το δικαίωμα της άμβλωσης.

Στο εξής, το δικαίωμα στις αμβλώσεις θα καθορίζονται από τις πολιτείες, εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει διαφορετικά. Ήδη, σχεδόν οι μισές πολιτείες έχουν ψηφίσει, ή θα ψηφίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που περιορίζουν τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι με την απόφαση  Roe εναντίον Wade του 1973 η τότε σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέξει να κάνει άμβλωση.

Εξηγώντας την άποψη της σημερινής πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο έγραψε ότι “το σκεπτικό (για την απόφαση του 1973) ήταν εξαιρετικά αδύναμο, και η απόφαση είχε καταστροφικές συνέπειες. Και αντί να επιφέρει μια εθνική διευθέτηση στο ζήτημα των αμβλώσεων, πυροδότησε τη συζήτηση και έχει βαθύνει τον διχασμό.”

Κάθε πολιτεία των ΗΠΑ μπορεί να αποφασίσει να θεσπίσει τα δικά της μέτρα, ωστόσο φαίνεται ότι περισσότερες από τις μισές θα επιβάλλουν περιορισμούς ή ολική απαγόρευση. Ήδη 13 πολιτείες έχουν ψηφίσει τους νόμους ενεργοποίησης που θα θέτουν αυτόματα εκτός νόμου τις αμβλώσεις

Προσχέδιο απόφασης

«Αναμένουμε ότι θα ανατραπεί η απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ», έγραψε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, ο οποίος συνέταξε το προσχέδιο απόφασης.

«Ήρθε η ώρα να σεβαστούμε το Σύνταγμα και να επιστρέψουμε το ζήτημα της άμβλωσης στους εκλεγμένους από τον λαό εκπροσώπους» είπε χαρακτηριστικά

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr