Την πιθανότητα να καθιερώσουν ένα «διαβατήριο εμβολιασμού» για τα διεθνή ταξίδια μελετούν πολύ προσεκτικά οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

«Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά» την ιδέα έκδοσης ενός ειδικού διαβατηρίου για τους Αμερικανούς που έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19 και θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να επιστρέψουν στη χώρα τους, ανέφερε ο υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θέλει να διασφαλίσει ότι τα διαβατήρια αυτά θα είναι διαθέσιμα για όλους και κανείς δεν θα αποκλειστεί, πρόσθεσε ο Μαγιόρκας, το υπουργείο του οποίου επιβλέπει την Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA).

Η ιδέα έκδοσης ενός ιατρικού πιστοποιητικού διχάζει τις ΗΠΑ: ορισμένες Πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, έχουν καθιερώσει ένα τέτοιο «διαβατήριο» ενώ άλλες, όπως η Φλόριντα και το Τέξας, αρνούνται να το πράξουν με το σκεπτικό ότι θα παραβιάζονταν τα θεμελιώδη δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών.

Στις αρχές της εβδομάδας μια Ρεπουμπλικανή βουλευτής, προσκείμενη στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε σάλο όταν συνέκρινε το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το κίτρινο αστέρι που οι Ναζί υποχρέωναν τους Εβραίους να φορούν.

Τον Απρίλιο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είχε δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει κάποια «υποχρέωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο» που να απαιτεί από όλους να εφοδιαστούν με ένα ενιαίο εμβολιαστικό πιστοποιητικό.

Vaccination, disease immunity passport, health and surveillance concepts. Smartphone displaying a valid digital vaccination certificate for COVID-19

ΗΠΑ κορωνοϊός: Ανησυχία προκαλούν οι πλαστές κάρτες εμβολιασμού

Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, Ρομπ Μπόντα, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα για πλαστές κάρτες εμβολιασμού κατά της Covid-19, που άρχισαν να εμφανίζονται στο εμπόριο και στο διαδίκτυο, υπενθυμίζοντας στο κοινό τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση τέτοιων πλαστών πιστοποιητικών.

«Έχουν περιέλθει σε γνώση μας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πλαστές κάρτες εμβολιασμού κατά της Covid-19 έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και σε μπλογκ, προκειμένου να επιτρέπουν σε ορισμένους να παρουσιάζονται ως εμβολιασμένα άτομα», έγραψε ο εισαγγελέας σε ένα δελτίο Τύπου.

«Τα πλαστά αυτά πιστοποιητικά βλάπτουν την υγεία και την ασφάλεια των Καλιφορνέζων και είναι επίσης παράνομα», υπογράμμισε ο Ρομπ Μπόντα, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για ομοσπονδιακό έγκλημα.

«Σας παρακαλώ, μην αγοράζετε πλαστές κάρτες, μην κατασκευάζετε τη δική σας και μην συμπληρώνετε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με ψευδείς πληροφορίες», επέμεινε ο εισαγγελέας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr