Η διαρροή του προσχεδίου της γνωμοδότησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά τη διαρροή του προσχεδίου γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που μπορεί να ανατρέψει τη νομολογία του 1973 για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε σήμερα το έναυσμα για την έναρξη μιας μεγάλης πολιτικής μάχης για τη διάσωση του δικαιώματος στην άμβλωση, καλώντας τους Αμερικανούς να υπερασπιστούν στις κάλπες το δικαίωμα αυτό, στις προσεχείς ενδιάμεσες εκλογές.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώσει τη νομολογία του 1973, όπως αφήνεται να εννοηθεί από το προσχέδιο που διέρρευσε στο Politico τη Δευτέρα, «οι αιρετοί του έθνους μας, σε όλα τα επίπεδα, θα πρέπει να προστατεύσουν το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή. Και εναπόκειται στους ψηφοφόρους να επιλέξουν τους υποψηφίους που τάσσονται υπέρ» του δικαιώματος στην άμβλωση, γράφει στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, το κόμμα του οποίου ανησυχεί ότι θα υποστεί βαριά ήττα στις εκλογές του Νοεμβρίου, υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του «θα είναι έτοιμη» να αντιδράσει, όταν ανακοινωθεί η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μια «διοικητική» απάντηση, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν σήμερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Όμως στη Γερουσία έχουν οριακή πλειοψηφία που δεν τους επιτρέπει προς το παρόν να νομοθετήσουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο ώστε να ακυρώσουν τους πολύ περιοριστικούς νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα από ορισμένες συντηρητικές Πολιτείες.

Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό το προσχέδιο είναι γνήσιο ή αν αποτυπώνει την τελική απόφαση του Δικαστηρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θέλω να ξεκαθαρίσω τρία πράγματα όσον αφορά στις υποθέσεις ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πρώτον, η κυβέρνησή μου υποστήριξε ενώπιον του Δικαστηρίου τη διατήρηση του Roe κατά Wade. Εξηγήσαμε ότι το Roe βασίζεται σε «μια μακρα προιστορία αναγνώρισης της έννοια της προσωπικής ελευθερίας όπως αυτή προκύπτει από την δέκατη τέταρτη τροπολογία του Συντάγματος… ενάντια σε κάθε κυβερνητική παρέμβαση σε προσωπικές αποφάσεις». Πιστεύω ότι το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή είναι θεμελιώδες. Η απόφαση του 1973 είναι νόμος των ΗΠΑ εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια και οι βασικές αρχές της δικαιοσύνης όσο και η σταθερότητα του δικαίου μας απαιτούν να μην ανατραπεί.

Δεύτερον, λίγο μετά τη θέσπιση του νόμου SB 8 του Τέξας και άλλων νόμων που περιορίζουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, ανέθεσα στο Συμβούλιο Πολιτικής Φύλων και στο Γραφείο του Συμβούλου του Λευκού Οίκου να προετοιμάσουν επιλογές για μια απάντηση της κυβέρνησης στη συνεχιζόμενη επίθεση κατά της άμβλωσης και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων. Θα είμαστε έτοιμοι όταν εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Τρίτον, εάν το Δικαστήριο ανατρέψει το Roe, θα επιφορτίσει τους εκλεγμένους αξιωματούχους του έθνους μας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης να προστατεύσουν το δικαίωμα επιλογής μιας γυναίκας. Και θα εναπόκειται στους ψηφοφόρους να εκλέξουν αξιωματούχους υπέρ της επιλογής αυτόν τον Νοέμβριο. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα χρειαστούμε περισσότερους γερουσιαστές υπέρ της ελεύθερης επιλογής της γυναίκας και πλειοψηφία στη Βουλή για να εγκρίνουμε νομοθεσία που διασφαλίζει το Roe, την οποία θα εργαστώ για να εγκριθεί και να υπογραφεί σε νόμο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr