Ηλιόπουλος: Κριτική σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης για ότι αφορά την αγορά εργασίας ασκεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε σχετικά με την πρόταση που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το άρθρο 18 της Συνθήκης ανατρέπει το αμυντικό δόγμα της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο Kontra Channel. «Αν σήμερα αυξηθεί ο βασικός μισθός και μείωση της ανεργίας θα έχουμε και αύξηση της κατανάλωσης και πολύ περισσότερα έσοδα για την κοινωνική ασφάλιση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ηλιόπουλος

“Χρειαζόμαστε η επιστρεπτέα προκαταβολή στο σύνολό της να γίνει μη επιστρεπτέα”

«Εν μέσω πανδημίας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί μια βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αύξηση στο βασικό μισθό. Χρειαζόμαστε η επιστρεπτέα προκαταβολή στο σύνολό της να γίνει μη επιστρεπτέα, να υπάρξει ρύθμιση και διαγραφή των χρεών της πανδημίας για τις επιχειρήσεις και να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα» τόνισε. «Χαρακτηριστικά από τα 40 δισ. ευρώ που αυξήθηκε η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών για το 2020 μόλις 5 δισ. πήγαν στην αγορά, και από τα 5 δισ. Μόλις τα 2,5 δισ. ευρώ πήγαν σε 30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, και σημείωσε ότι για «το 2021 τα στοιχεία δανεισμού είναι ακόμη χειρότερα».

«Οι δύο άνθρωποι που πήραν το Νόμπελ Οικονομίας φέτος διέλυσαν τον νεοφιλελεύθερο μύθο ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνει την ανεργία», δήλωσε χαρακτηριστικά, και υπενθύμισε: «Όταν το 2012 μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος, η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 27% και είχαμε τη χειρότερη ύφεση της περιόδου 2010-2014. Όταν το 2018 καταργήθηκε ο υποκατώτατος και αύξηθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα αντικειμενικά δεδομένα απέδειξαν ότι η αύξηση είναι μέρος της λύσης».

“Κεντρικά ζητήματα είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο”

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επισήμανε: «Κεντρικά ζητήματα είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η ρύθμιση του πανδημικού χρέους και η αύξηση του βασικού μισθού».

Όσον αφορά στη ΔΕΗ, ανέφερε: «Μου προκαλεί εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε μισή κουβέντα για τη ΔΕΗ στη ΔΕΘ. Αντιθέτως έγινε τελείως στα κρυφά ένα πλιάτσικο εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Αν δεν χάνουμε ένα σοβαρό ενεργειακό εργαλείο, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, τότε με το καλό η κυβέρνηση να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Αντί να παρέμβει όμως δίνει δημόσιο χρήμα για να επιδοτήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας».

Σχετικά με την πανδημία και την εξεταστική

Για τη διαχείριση της πανδημίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «κατάφερε να μας οδηγήσει σε 15.485 νεκρούς, μάλιστα με μια κοινωνία που στο πρώτο κύμα της πανδημίας πειθάρχησε με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και συλλογικής ευθύνης». «Μόνο τον Οκτώβρη είχαμε 657 νεκρούς. Η ΝΔ ωστόσο έχει κηρύξει 4 φορές το τέλος της πανδημίας, και ο κ. Μητσοτάκης περπατάει μόνος του το τελευταίο μίλι από την περασμένη άνοιξη», ανέφερε.

Για την εξεταστική για τις δημοσκοπήσεις και τις λίστες Πέτσα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε: «Το Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα να εξεταστεί η κυβέρνηση και οι επιλογές της από την βουλή. Να πάρουμε απαντήσεις γιατί ένα κανάλι που λέει ότι το εμβόλιο είναι συνωμοσία πήρε χρήματα -και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν πήγαν καλά οι εμβολιασμοί. Τα μόνα κριτήρια που υπήρξαν για τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης είναι αυτά που μαγείρευε το Μαξίμου. Είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία της βουλής είναι τόσο τρομοκρατημένη. Πήρε 10 ημέρες στη ΝΔ να καταλάβει τι θα κάνει, ποια είναι η γραμμή της, για να ανταποκριθεί στο συνταγματικό δικαίωμα της αντιπολίτευσης για εξεταστική».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr