Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι το πρώτο θέμα συζήτησης σε όλον τον πλανήτη, με τις κυβερνήσεις παγκόσμια να βασίζουν εκεί τις ελπίδες τους για επιστροφή στην κανονικότητα. Σε κάποιες χώρες έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, και τα ερωτήματα των πολιτών είναι πολλά. Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα της διάρκειας της προστασίας που παρέχει ο εμβολιασμός. Εξηγεί επίσης για πόσο καιρό από τότε που κάνουμε το εμβόλιο θα πρέπει να προσέχουμε και τι θα γίνει όταν ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει στην ανάρτηση του ο κ.Μόσιαλος:

«Πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό θα είμαστε προστατευμένοι από τον νέο κορονοιό;

Το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech όπως δείχνουν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα (DOI: 10.1056/NEJMoa2034577) θα μας παρέχει ολική προστασία από τον κορoνοϊό 1 εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του.

Ο εμβολιασμός γίνεται στο μπράτσο και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη. Έχω αναφέρει και παλαιότερα πως το υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας (95%) υπολογίστηκε 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Ας περιμένουμε όμως για περισσότερο από 7 ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι.

Αναμονή για έναν περίπου μήνα μετά την πρώτη δόση

Άρα, τι σημαίνει πρακτικά πως έχουμε κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου; Θα συνεχίζουμε να προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για 4-5 εβδομάδες. Όπως βλέπετε και στο σχήμα (και με περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσίευση του NEJM: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2034577…), θα υπάρχει κάποια προστασία και πριν από αυτό το διάστημα, αλλά αυτός είναι ο χρόνος που ενδείκνυται για να ξεκινήσει η πλήρης προστασία. Είναι πιθανό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να είναι λίγο μικρότερη όταν γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί, ίσως για τους πολύ μεγάλους σε ηλικία ή τους ανοσοκατεσταλμένους.

Όμως, δεν αναμένεται να είναι πολύ μικρότερα αυτά τα ποσοστά. Θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με την έκταση της προστασίας και πόσο διαρκεί καθώς εισέρχονται δεδομένα και από τις τρέχουσες κλινικές δοκιμές και από το μαζικό εμβολιασμό που ξεκίνησε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να ξεκινήσει και στις ΗΠΑ».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr