Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: Παίρνουν μπροστά οι μηχανές για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Παίρνουν μπροστά οι μηχανές για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου όπου θα χρηματοδοτηθεί από το REPowerEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Τετάρτη συμφώνησαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κ. Μάνος Μανουσάκης και η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διαχειριστή της Αιγύπτου Egyptian Electricity Transmission Company (EETC) κ. Sabah Mohamed Mashaly συμφώνησαν για την έναρξη και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών. 

Σε συνέχεια της προόδου που σημειώθηκε ως προς το χρηματοδοτικό σκέλος της νέας διεθνούς διασύνδεσης, οι Διοικήσεις των δύο Διαχειριστών, που συναντήθηκαν σε άριστο κλίμα για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, εκτίμησαν από κοινού ότι είναι ρεαλιστικός ο σχεδιασμός για εκκίνηση του έργου σε λιγότερο από έναν χρόνο. Στην αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη συμβάλλει και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει άμεση πρόσβαση στα κονδύλια του REPowerEU, το οποίο έχει ως στόχο να στηρίξει χρηματοδοτικά έργα που  συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και προωθούν έμπρακτα την πράσινη μετάβαση.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Μανουσάκης και η κ. Mashaly:

  • Συζήτησαν εκτενώς τα σχέδια και τον χρονικό προγραμματισμό για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Αίγυπτο και διαπίστωσαν από κοινού ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει παραγωγή πράσινης ενέργειας που θα διοχετεύεται αποκλειστικά στην Ευρώπη, μέσω της νέας διασύνδεσης.
  • Συμφώνησαν ότι τα συνοδά έργα ανάπτυξης των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Ελλάδα και Αίγυπτο θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος του έργου της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης.
  • Ανέδειξαν την αναγκαιότητα δημιουργίας «πράσινων διαδρόμων» τόσο στην Αίγυπτο όσο και σε διάφορα σημεία της Ευρώπης προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το παραγόμενο ανανεώσιμο δυναμικό της Αιγύπτου και η χώρα να καταστεί μία αξιόπιστη, εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr