Παρά το όγδοο πακέτο κυρώσεων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Ρωσίας, δεν φαίνεται να ανακόπτει τις ρωσικές εξαγωγές καυσίμων δια θαλάσσης, οι οποίοι επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Banchero Costa που έχει έδρα τη Γένοβα, οι όγκοι συναλλαγών σε ξηρό χύδην φορτίο και πετρέλαιο δείχνουν ότι η ρωσική μηχανή εξαγωγών «εργάζεται» συνεχώς και με τη βοήθεια χωρών που είναι σύμμαχοί της για να παραδώσει όλο και περισσότερα φορτία ενέργειας. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η Ρωσία κάνει comeback στις εξαγωγές αργού πετρελαίου, με το 11,1% των παγκόσμιων εξαγωγών, εδραιώνοντας τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη πετρελαίου πίσω από τη Σαουδική Αραβία.

Αύξηση στις εξαγωγές πετρελαίου

Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, η Ρωσία κατάφερε να μεταφέρει 148,4 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου, εξαιρουμένων των εγχώριων ενδομεταφορών, σημειώνοντας αύξηση 16,1% από έτος σε έτος, με την Ινδία να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές από τη Ρωσία. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εξαγωγών φέτος ήταν από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι εξαγωγές από τα λιμάνια της ρωσικής Άπω Ανατολής έχουν πράγματι συρρικνωθεί.

Περίπου το 68% του αργού πετρελαίου που εξήχθη από ρωσικά λιμάνια μέχρι στιγμής το 2022 φορτώθηκε σε aframaxes, το 31% σε suezmaxes και μηδενικό ποσοστό σε VLCC, σύμφωνα με τον Banchero Costa. Την ίδια ώρα, πολλά φορτία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν εν πλω σε μεγαλύτερα πλοία για την Ασία, προορισμούς κάποτε έξω από τα ρωσικά συμφέροντα.

Στο μεταξύ, καθώς πλησιάζει η ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις 5 Δεκεμβρίου, σημειώθηκε αξιοσημείωτη άνοδος στα ταξίδια δεξαμενόπλοιων από τη Ρωσία μετά τον Ιούλιο σύμφωνα με στοιχεία αναλυτών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι κορυφαίοι προορισμοί μέχρι στιγμής είναι η Ολλανδία, η Τουρκία, η Κίνα, η Ιταλία και η Ινδία.

Σε ό,τι αφορά τους όγκους εξαγωγών ρωσικού άνθρακα, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν υψηλότεροι από ό,τι το 2021, με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Τουρκία και την Κίνα να αποτελούν του δημοφιλέστερους προορισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με μία νέα έκθεση από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξοδέψει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά ορυκτά καύσιμα από την εισβολή στην Ουκρανία και έπειτα.

Πηγή: pagenews.gr