Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυρομαχικών στη Ρωσία

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυρομαχικών στη Ρωσία για να βοηθήσει τις πολεμικές προσπάθειες της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή άτομο που γνωρίζει το θέμα. Ένα άλλο άτομο που γνωρίζει τις πληροφορίες είπε επίσης ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυρομαχικών, μαζί με άλλα φορητά όπλα.

Δεν έχουν γίνει αποστολές θανατηφόρας βοήθειας, τόνισαν οι άνθρωποι, αλλά η Ουάσιγκτον ανησυχεί όλο και περισσότερο για αυτή την πιθανότητα και συλλέγει πληροφορίες για αυτό τους τελευταίους μήνες. «Δεν τους έχουμε δει ακόμη να παρέχουν θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία, αλλά έχουμε επίσης παρατηρήσει ότι δεν την έχουν βγάλει από το τραπέζι», είπε ο στρατηγός Πατ Ράιντερ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. Εάν η Κίνα στείλει όπλα στη Ρωσία, θα μπορούσε να αλλάξει τις μάχες στο έδαφος, γείροντας τη μάχη υπέρ της Μόσχας – μια πραγματικότητα που οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν εργαστεί για να αποφύγουν με αποστολές όπλων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το politico.com και τους  ERIN BANCO and PHELIM KINE.

Η είδηση ​​έρχεται αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις τελευταίες ημέρες το επίπεδο διαβάθμισης πληροφοριών σχετικά με τη σκέψη της Κίνας να τις μοιραστεί με συμμάχους σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να πιέσουν το Πεκίνο να αποσύρει κάθε σχέδιο αποστολής όπλων στη Ρωσία. Έκτοτε, αξιωματούχοι εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν συζητήσει για τη δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών στο κοινό, είπε ένα τρίτο άτομο που γνωρίζει το θέμα. Σε όλα τα άτομα δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσουν ελεύθερα για ευαίσθητα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει προηγουμένως την Κίνα για την αποστολή θανατηφόρου βοήθειας στη Ρωσία. Σε μια συνάντηση με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken είπε ότι είπε στον Wang Yi ότι μια τέτοια κίνηση θα βλάψει σοβαρά τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Η Ουάσιγκτον έχει στείλει άλλες προειδοποιήσεις σε διπλωματικές συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες, όπως ανέφερε προηγουμένως το POLITICO.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αρνήθηκε να σχολιάσει το αρχείο αυτής της ιστορίας. «Έχουμε πει δημόσια και ιδιωτικά ότι υπήρξαν ενδείξεις ότι οι Κινέζοι εξέταζαν την πιθανή θανατηφόρα βοήθεια, αλλά είπαμε επίσης ότι δεν τους είδαμε να λαμβάνουν αυτή την απόφαση ή να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο John Kirby, εκπρόσωπος της είπε το NSC σε ενημέρωση με δημοσιογράφους την Παρασκευή. «Και σίγουρα δεν τους θέλουμε».

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν επί μήνες την αποστολή της Κίνας μη θανατηφόρων αντικειμένων διπλής χρήσης στη Ρωσία, είπε ο Blinken σε συνομιλία με το The Atlantic την περασμένη εβδομάδα. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για αυτές τις αποστολές. Τα αντικείμενα διπλής χρήσης θα μπορούσαν να κυμαίνονται από οτιδήποτε, από φορητούς υπολογιστές και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό έως εξαρτήματα αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται συνήθως για πολιτικούς σκοπούς.

«Υπήρξε κάποια… υποστήριξη τύπου διπλής χρήσης προερχόμενη από κινεζικές εταιρείες χωρίς προσφορά, η οποία σχεδόν σίγουρα εγκρίθηκε από το κράτος», είπε ο Blinken. Νωρίτερα αυτό το μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε μια σειρά κινεζικών εταιρειών για υποστήριξη της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας δορυφορικής εταιρείας, της Spacety, που η διοίκηση λέει ότι παρείχε εικόνες στη Μόσχα για χρήση από τον Όμιλο Wagner.

Ο Alex Ward και η Lara Seligman συνέβαλαν σε αυτήν την έκθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr