Ο πληθωρισμός έφτασε σε ιστορικά ψηλά, μιας και έφτασε στο 8,9%, αλλά πολύ δύσκολα θα υπάρχει διαφοροποίηση στους αριθμούς στο άμεσο μέλλον, μιας και πρέπει να υπάρξει κοινή και αποφασιστική δράση της ΕΕ

Ο πληθωρισμός έφτασε σε ιστορικά ψηλά, μιας και έφτασε στο 8,9%, αλλά πολύ δύσκολα θα υπάρχει διαφοροποίηση στους αριθμούς στο άμεσο μέλλον, μιας και πρέπει να υπάρξει κοινή και αποφασιστική δράση της ΕΕ.

Τα βασικά προϊόντα έχουν πάρει την… ανιούσα και η τσέπη των καταναλωτών δεν αντέχει άλλες ανατιμήσει των τιμών και είδη έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Η Αθήνα, όπως σημειώνει το insider.gr,  κινείται με βάση τις δυνατότητες που έχει, καταθέτοντας στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,6 δισ. ευρώ. Αλλά και επιταχύνοντας την υλοποίηση των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης (για το οποίο η πρώτη δόση έφτασε χθες (ενώ η επόμενη επιχειρείται να έρθει τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο), αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ η έγκριση των προγραμμάτων του οποίου επιχειρείται να γίνει πριν το καλοκαίρι.

Σοκ ανατιμήσεων – τα αναλυτικά στοιχεία

Ωστόσο, η πραγματικότητα των αριθμών και της ακρίβειας είναι αδυσώπητη. Τα αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι πέρα από τις αυξήσεις φωτιά ειδικά στον ηλεκτρισμό και γενικότερα στο κλάδο ενέργειας και στέγασης πολλές άλλες εστίες γιγαντώνονται.

Οι τιμές αυξάνονται ταχύτατα πλέον σε πάρα πολλούς κλάδους που περιλαμβάνουν από βασικά τρόφιμα έως τα ξενοδοχεία, τις μεταφορές αλλά και πολλά είδη διαρκείας.

Πτώση σημειώνει πλέον μόνο ο κλάδος των επικοινωνιών και κάποιον ψηφιακών μέσων και λογισμικού. Η ακρίβεια ακόμα συγκρατείται και από μία σειρά από υπηρεσίες οι οποίες έχουν χαμηλή άνοδο (έως 1%) όπως είναι τα κομμωτήρια, η νοσοκομειακή περίθαλψη, η εκπαίδευση και οι οδοντιατρικές υπηρεσίες, αλλά και τα πακέτα διακοπών. Το ίδιο ισχύει για είδη όπως οι εφημερίδες, τα βιβλία και τα χαρτικά είδη, αλλά και τα ποτά. Να σημειωθεί πως ο δείκτης τιμών καταγράφει άνοδο ενοικίων μόνο 0,8%.

Στη λίστα λοιπόν των 2ψήφιων ανατιμήσεων του Μαρτίου περιλαμβάνονται μία σειρά από αγαθά που συνιστούν βασικά στοιχεία του «καλαθιού της νοικοκυράς». Χαρακτηριστική είναι η άνοδος κατά 22,7% στο ελαιόλαδο, κατά 21% στις πατάτες, κατά 18,4% στα λαχανικά, κατά 17% στο αρνί και κατσίκι, κατά 14,5% στα ζυμαρικά, κατά 12,6% στη ζάχαρη, κατά 11,4% στα τυριά και κατά 11,8 πουλερικά. Κατά 13,6% ήταν η άνοδος στο αλεύρι.

Η λίστα συμπληρώνεται και από άλλα είδη που έχουν πολύ μεγάλη άνοδο, κοντά στο 10%. Όπως τα γυναικεία είδη ένδυσης με αύξηση 9,8%, τα είδη κουζίνας με άνοδο 9,3%, οι κινηματογράφοι τα θέατρα και οι συναυλίες με άνοδο 9,2%, αλλά και η αγορά οχημάτων που σημειώνει αύξηση τιμών κατά 9%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr