Μια ελληνική ενεργειακή εταιρεία, ο όμιλος Κοπελούζου, θέλει να εγκαταστήσει το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο στον κόσμο για να εισάγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από τη Βόρεια Αφρική. Η Γερμανία θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από αυτό, αν η τουρκική πλευρά συμμετείχε.

Ηλιακή ενέργεια ακόμη και το χειμώνα όταν χιονίζει: Ένα καλώδιο τροφοδοσίας από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπητο κάνει αυτό δυνατό. Μια ελληνική εταιρεία ενέργειας, ο όμιλος Κοπελούζου, προωθεί τα σχέδια. Στο τέλος της δεκαετίας, η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να ρέει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από εκεί στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Το σχεδιαζόμενο καλώδιο θα εκτείνεται από την παραλιακή πόλη Ελ Σαλλούμ στα άκρα βορειοδυτικά της Αιγύπτου σε απόσταση 950 χιλιομέτρων μέσω της Μεσογείου έως την Αττική στην Ελλάδα. Με τα σημερινά πρότυπα, θα ήταν το μακρύτερο και, με χωρητικότητα 3.000 μεγαβάτ, ένα από τα πιο ισχυρά υποθαλάσσια καλώδια στον κόσμο.

Στόχος καθίσταται ο εφοδιασμός της Ευρώπης, μέσω της Ελλάδας, με καθαρή και φθηνή ενέργεια, συνδράμοντας έτσι και στην απομάκρυνση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. «Tο ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που διέρχεται από τη γραμμή θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, κυρίως βιομηχανικά, και ένα άλλο τρίτο θα εξάγεται σε άλλες χώρες. Το υπόλοιπο ένα τρίτο θα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, σύμφωνα με το σχέδιο», αναφέρει ο Χέλερ. Μάλιστα, «η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά δέκα εκατομμύρια τόνους ετησίως».

Ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας έχει προσφερθεί να προμηθεύσει με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια τη Γερμανία και την Αυστρία και έχει κάνει προτάσεις στις δύο χώρες για την κατασκευή αγωγού. Θα μπορούσε να περάσει από την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες στην Αυστρία και από εκεί στη νότια Γερμανία.

Πηγή: pagenews.gr