Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας ειδική μνεία στα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη Δυτική Αττική, την Κοζάνη και τις Θεσπιές Βοιωτίας. «Στη Δυτική Αττική είχαμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση και με τον πληθυσμό. Τώρα σιγά σιγά τα πράγματα βελτιώνονται. Δεν θέλαμε να έχουμε τόσο σκληρά μέτρα, αλλά νομίζω ότι πήγε καλά. Βεβαίως υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα, αυτή τη βδομάδα θα δούμε τα δεδομένα», είπε ο κ. Γώγος.

Μιλώντας στο Mega o καθηγητής αναφέρθηκε και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό και στο πότε αυτές θα επιτραπούν σημειώνοντας: «Θα το δούμε σιγά σιγά, πρέπει να υπάρχει ομοιόμορφη κατάσταση στην Ελλάδα για να γίνονται τέτοιες μετακινήσεις. Είναι νωρίς ακόμα για αυτό». Μάλιστα, για τις υπόλοιπες ημέρες των εορτών τόνισε: «Δεν υπάρχει ακόμα καμία αλλαγή σχεδίου. Νομίζω μέσα στις γιορτές δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνουν σπουδαίες αλλαγές. Και από εκεί και πέρα, βλέποντας και κάνοντας».

Ακόμη, ο κ. Γώγος υπογράμμισε για τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ότι «τηρήθηκαν και δεν έγιναν έκτροπα». «Το σημαντικό είναι ότι βλέπουμε αρκετά σημαντική μείωση των θετικών τεστ σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, δυστυχώς όμως ακόμα υπάρχει πίεση στο σύστημα. Δεν έχει πέσει ο αριθμός από τους νοσηλευόμενους και τους διασωληνωμένους. Αυτή τη βδομάδα θα συνεδριάσουμε και θα δούμε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, όπως η Δυτική Αττική, η περιοχή της Κοζάνης, κάποιες περιοχές της Βοιωτίας. Νομίζω πως και στις περιοχές αυτές θα δούμε καλύτερα νούμερα και θα πάμε σε μια καλύτερη φάση», σημείωσε.

«Αν εμβολιαστούν περισσότεροι από το 70% των πολιτών, θα έρθει η κανονικότητα»

Στη συνέχεια ο καθηγητής αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν στη χώρα μας εκτιμώντας πως «ο κόσμος έχει αρχίσει να πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο που έχει φέρει ο ιός αυτός είναι μόνο με το εμβόλιο. Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμένων πάνω από 70% θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Τέλος, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Γώγος είπε: «Υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε. Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr