Γκουτέρες: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να ξεκινήσει διερευνητική αποστολή για να ανακαλύψει την “αλήθεια” σε σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη φυλακή της Ολένιβκα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να ξεκινήσει διερευνητική αποστολή για να ανακαλύψει την “αλήθεια” σε σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη φυλακή της Ολένιβκα, σε φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα του Κιέβου και της Μόσχας.

“Αποφάσισα να ξεκινήσω διερευνητική αποστολή” μετά τα “αιτήματα που έλαβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία”, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει την εξουσία να διεξάγει “ποινικές έρευνες”.

“Οι όροι αναφοράς αυτής της διερευνητικής αποστολής προετοιμάζονται”, πρόσθεσε ελπίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία με τη Ρωσία και την Ουκρανία επί των όρων αυτών.

“Ελπίζουμε να έχουμε όλες τις δυνατότητες πρόσβασης εκ μέρους των δυο πλευρών και να έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία για να διαπιστωθεί η αλήθεια γι’ αυτό που συνέβη”, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι αναζητά τα κατάλληλα πρόσωπα, “ανεξάρτητα και ικανά”, για να ενταχθούν στην αποστολή αυτή.

Την περασμένη εβδομάδα, εκρήξεις μέσα στη φυλακή της Ολένιβκα, σε φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας όπου κρατούνταν Ουκρανοί στρατιώτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Μαριούπολη, προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι βομβάρδισε αυτό το στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, κάτι που αρνούνται οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι σφαγιάστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr