Συναγερμό για την κατάσταση στη Σομαλία, σήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στην αφρικανική αυτή χώρα, που μαστίζεται από εξέγερση ισλαμιστών και μια ιστορικών διαστάσεων ξηρασία.

Παράληλα απηύθυνε έκκληση για «μαζική διεθνή υποστήριξη» σε ανθρωπιστικό επίπεδο και την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφαλείας της χώρας.

«Βρίσκομαι επίσης εδώ για να σημάνω συναγερμό για την ανάγκη μαζικής διεθνούς υποστήριξης: μιας μαζικής διεθνούς υποστήριξης λόγω των ανθρωπιστικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα, μιας μαζικής ανθρωπιστικής υποστήριξης σε σχέση με την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφάλειας στη Σομαλία και μιας μαζικής ανθρωπιστικής υποστήριξης για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της χώρας», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Σομαλίας Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ.

Ο Γκουτέρες έφτασε σήμερα το πρωί στη Σομαλία για σύντομη «επίσκεψη αλληλεγγύης» επ’ ευκαιρία του μήνα του Ραμαζανιού, κατά την οποία αναμένεται να συναντηθεί με πολιτικούς παράγοντες και να μεταβεί σε καταυλισμό εκτοπισμένων, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Σομαλία αντιμετωπίζει, όπως και οι γειτονικές της χώρες, η Κένυα και η Αιθιοπία, μια άνευ προηγουμένου ξηρασία εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, η οποία ακολούθησε μετά από πέντε διαδοχικές περιόδους ακραίων βροχοπτώσεων, οι οποίες αφάνισαν ζώα και καλλιέργειες και ανάγκασαν τουλάχιστον 1.700 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε αναζήτηση νερού και τροφής.

Ο ΟΗΕ έχει απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Σομαλία. «Καλώ τους δωρητές και καλώ τη διεθνή κοινότητα να εντείνει την υποστήριξή της για να χρηματοδοτηθεί επειγόντως το σχέδιο ανθρωπιστικής ανταπόκρισης 2023, το οποίο έχει μέχρι στιγμής χρηματοδοτηθεί ως το 15%», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

Περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας θα χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια φέτος, καθώς 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από την ξηρασία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Με τον πρόεδρο συζητήσαμε για τις πολύτιμες προσπάθειες της κυβέρνησης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την πρόοδο για την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Η Σομαλία είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη και αντιμετωπίζει εδώ και πάνω από 15 χρόνια εξέγερση των ισλαμιστών σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Ο πρόεδρος Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, ο οποίος επέστρεψε στην εξουσία τον Μάιο του 2022, δεσμεύτηκε πέρυσι να διεξαγάγει “ολοκληρωτικό πόλεμο” κατά των ισλαμιστών σεμπάμπ και έστειλε στρατεύματα τον Σεπτέμβριο για να υποστηρίξουν επιχείρηση κατά των σεμπάμπ από τοπικές πολιτοφυλακές στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

«Η επίσκεψη αυτή μαρτυρά την πλήρη δέσμευση του ΟΗΕ στην υποστήριξη των σχεδίων μας για την οικοδόμηση του κράτους και τη σταθερότητα στη χώρα”, σημείωσε ο πρόεδρος της Σομαλίας, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι ο σομαλικός λαός θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της χώρας και τη συμφιλίωση».

Πηγή: pagenews.gr