Τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχολιάζει συχνά πυκνά σε άρθρα του ή στον αέρα της εκπομπής του ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Γιώργος Τράγκας. Στην αρχή, στο στόχαστρό του, είχαν βρεθεί τα εμβόλια και ο κορωνοϊός, μιλώντας για μεγάλη απάτη.

Αυτή τη φορά, σε άρθρο του στη σελίδα crashonline, ασχολήθηκε με την κακοκαιρία «Μήδεια» και την έκπτωση στο ρεύμα που είπε ότι ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για όσα νοικοκυριά έμειναν για ημέρες χωρίς ρεύμα. Ακολουθεί αναλυτικά το άρθρο:

«Η πραγματικότητα ότι η μείωση που θα δουν στους λογαριασμούς τους οι πολίτες είναι τόσο μικρή που την καθιστά ως κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης. Τα νοικοκυριά που ξεπάγιασαν επί τρεις ή τέσσερις ημέρες χωρίς ρεύμα (πολλά από αυτά και χωρίς νερό) θα δουν μια έκπτωση στον λογαριασμό του ρεύματος η οποία θα φτάνει στα 9 ευρώ για έναν λογαριασμό τετραμήνου της τάξεως των 336 ευρώ, στα 13,5 ευρώ για έναν λογαριασμό τετραμήνου των 514 ευρώ και στα 18,4 ευρώ για έναν λογαριασμό των 773 ευρώ.

Και αυτό ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίο συνεργάζεται το κάθε νοικοκυριό για να ηλεκτροδοτήσει το σπίτι του. Αν πάλι πληρώνει το ρεύμα με τον μήνα, η μείωση δεν αλλάζει. Αντί για 336 ευρώ στο τετράμηνο, ένα νοικοκυριό θα πλήρωνε κανονικά περίπου 78 ευρώ μόνο για τον Φεβρουάριο. Αυτό το ποσό, από τα 78 ευρώ θα πέσει τώρα στα 65 ευρώ περίπου και για όλους τους υπόλοιπους μήνες θα ισχύσει κανονικά η χρέωση.

Αυτό είναι στην πράξη το όφελος που έχουν τα νοικοκυριά από την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ να μην επιβάλλει χρέωση για το τέλος που επιβάλλεται για το δίκτυο διανομής. Το κέρδος σε πραγματικούς όρους περιορίζεται αισθητά καθώς:

  • Η απαλλαγή αφορά μόνο στον Φεβρουάριο δηλαδή στις 28 από τις 120 ημέρες στις οποίες αφορά ένας εκκαθαριστικός λογαριασμός.
  • Η απαλλαγή αφορά μόνο στη χρέωση για το δίκτυο διανομής και όχι στο ποσό που εισπράττουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ή οι υπόλοιποι (όπως ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ κλπ).
  • Εννοείται επίσης, ότι η έκπτωση δεν αφορά το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας αλλά μόνο αυτά που υπέστησαν διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα επιλέγει ποιες “γραμμές” θα απαλλαγούν από το τέλος που επιβάλλει για τον μήνα Φεβρουάριο.

Ένα νοικοκυριό κατανάλωσε 1.600 κιλοβατώρες στο 4μηνο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου δηλαδή σε χρονικό διάστημα 120 ημερών και έχει τριφασική γραμμή. Κανονικά, πρέπει να πληρώσει 336,67 ευρώ εκ των οποίων τα 212,76 ευρώ είναι το κόστος ενέργειας και τα 98,36 ευρώ οι λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις στις οποίες περιλαμβάνεται και η επιβάρυνση για το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Αυτό είναι το ποσό που θα μηδενιστεί. Προσοχή όμως! Μόνο για τον Φεβρουάριο. Το συγκεκριμένο… χαράτσι υπολογίζεται ως εξής: Η κατανάλωση της περιόδου (στην προκειμένη περίπτωση πολλαπλασιάζεται με 0,0213 ευρώ ενώ υπάρχει και μια πάγια επιβάρυνση η οποία εξαρτάται από το είδος της παροχής (αν είναι μονοφασική ή τριφασική). Σε μια τριφασική παροχή που είναι 25 KVA η επιβάρυνση ανέρχεται στα 0,54 ευρώ ανά kVA σε ετήσια βάση. Φυσικά, σε κάθε λογαριασμό γίνεται προσαρμογή με βάση τις ημέρες κατανάλωσης.

Τι δεν θα υπολογιστεί στους λογαριασμούς

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το πληττόμενο νοικοκυριό θα πλήρωνε για τον ΔΕΔΔΗΕ 38,52 ευρώ (από τα συνολικά 336,67 ευρώ). Λόγω της χθεσινής ανακοίνωσης όμως αυτό το ποσό θα μειωθεί. Πόσο;

  • Το πάγιο τέλος που εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα υπολογιστεί για τις 28 ημέρες του Φεβρουαρίου. Δηλαδή θα προκύψει μια έκπτωση… 1,03 ευρώ για την τριφασική γραμμή. Πώς υπολογίζεται αυτή η έκπτωση; 25kVA επί 28/365 ημέρες (είναι οι ημέρες του Φεβρουαρίου) επί 0,54 ευρώ ανά kVA. To συγκεκριμένο “συστατικό” της χρέωσης δηλαδή, θα μειωθεί από τα 4,43 ευρώ, στα 3,4 ευρώ.
  • Η χρέωση υπέρ ΔΕΔΔΗΕ που εξαρτάται από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, θα μειωθεί αντίστοιχα. Αν το νοικοκυριό καταναλώνει 1600 κιλοβατώρες στο τετράμηνο, σημαίνει ότι στον Φεβρουάριο αντιστοιχεί η κατανάλωση των 28 από τις συνολικά 120 ημέρες. Δηλαδή, οι 373 κιλοβατώρες. Άρα, το νοικοκυριό δεν θα πληρώσει 373 επί 0,0213 ευρώ που σημαίνει ότι θα γλιτώσει 7,94 ευρώ.

Συμπέρασμα; Αν ο λογαριασμός του τετραμήνου είναι 336,67 ευρώ (εννοείται χωρίς τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ), η έκπτωση που θα γίνει θα είναι συνολικά 8,97 ευρώ. Αν πάμε και σε μεγαλύτερες καταναλώσεις (εύκολα τις συναντά κανείς στα βόρεια προάστια λόγω καιρικών συνθηκών) θα διαπιστώσει ότι η διαφορά δεν είναι μεγάλη.

Σε έναν λογαριασμό με κατανάλωση 2.500 κιλοβατώρες στο 4μηνο, από τα συνολικά 513,79 ευρώ, ο ΔΕΔΔΗΕ θα εισέπραττε κανονικά τα 57,69 ευρώ. Λόγω των διακοπών, το ποσό αυτό θα μειωθεί στα 44 ευρώ δηλαδή κατά 13,46 ευρώ. Άρα, στον λογαριασμό των 513,79 ευρώ θα υπάρξει έκπτωση 13,46 ευρώ για ολόκληρο το τετράμηνο. Και αν η κατανάλωση φτάσει στις 3.500 κιλοβατώρες, ο λογαριασμός εκτοξεύεται στα 773,7 ευρώ στο τετράμηνο, και η χρέωση του ΔΕΔΔΗΕ περιορίζεται από τα 78,99 ευρώ στα 60,55 ευρώ με την έκπτωση να φτάνει στα 18,43 ευρώ».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr