Άγνωστος ο προορισμός της επιστροφής Ζελένσκι

Τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσγειωνόταν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, οι κάμερες έκαναν ζουμ στο αεροπλάνο που τον μετέφερε: ένα στρατιωτικό Airbus, με εμφανή την τρίχρωμη σημαία της Γαλλίας.

Κατά περιόδους, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα διπλωματικά ανοίγματα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι δηλώσεις του περί ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εξόργισαν ορισμένους από τους συμμάχους του, που αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη τις πρωτοβουλίες του, μολονότι το Παρίσι παρείχε ουσιαστική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, η ιδέα να παραστεί ο Ουκρανός πρόεδρος στην G7 ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετές εβδομάδες, μετά τις αρχικές συζητήσεις με τους Ιάπωνες οικοδεσπότες, δεδομένου ότι ο κατάλογος των συμμετεχόντων ήταν αυτή τη φορά μακρύς.

Στη σύνοδο παρίστανται επίσης ηγέτες της Global South, όρου που παραπέμπει σε χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, οι οποίες δεν έχουν πάρει αποστάσεις από την Ρωσία.

«Οι Ουκρανοί ζήτησαν να μεταφερθεί ο πρόεδρος Ζελένσκι από τον γαλλικό στρατό», ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας. Η οριστική απόφαση ελήφθη την Τετάρτη. «Μας ρώτησαν την Τετάρτη αν θα μπορούσαμε να τον μεταφέρουμε την Πέμπτη. Τους απαντήσαμε, ναι», είπε ένας σύμβουλος του Μακρόν.

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, παρέλαβαν την ουκρανική αντιπροσωπεία από τα σύνορα με την Πολωνία και την μετέφεραν στην Τζέντα, ένα ταξίδι 4,5 ωρών, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Ζελένσκι να απευθυνθεί σε χώρες που δεν έχουν λάβει θέση στον πόλεμο.

«Ήταν μια ευκαιρία να εξηγήσει τη θέση του σε χώρες με τις οποίες δεν μιλά συνήθως», δήλωσε ένας άλλος Γάλλος αξιωματούχος.

Άγνωστος ο προορισμός της επιστροφής Ζελένσκι
Πριν από τη συνάντηση που είχε με τον Μακρόν στη Χιροσίμα το Σάββατο, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Γαλλία και είπε ότι έλαβε «θετικές ενδείξεις» από τις αραβικές χώρες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Μακρόν σχολίασε ότι η παρουσία του Ζελένσκι στην G7 είναι μια «γαλλική πρωτοβουλία» που «μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα» για το Κίεβο.

Ένας από τους αξιωματούχους, που συνταξίδεψε στο αεροπλάνο με την ουκρανική αντιπροσωπεία, είπε ότι του έκανε εντύπωση πόσο κουρασμένοι ήταν όλοι και ότι βρήκαν την ευκαιρία να κοιμηθούν λίγο κατά την 15ωρη πτήση από την Σαουδική Αραβία στην Ιαπωνία, διασχίζοντας στην πορεία τον κινεζικό εναέριο χώρο. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ασία από την έναρξη του πολέμου, πριν από 15 μήνες.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία συνοδευόταν μέσα στο αεροσκάφος από τη σύμβουλο του Μακρόν για την Ουκρανία, Ιζαμπέλ Ντιμόν, πρώην πρέσβειρα της Γαλλίας στο Κίεβο.

Μετά την ολοκλήρωση της G7, ο Ζελένσκι θα επιβιβαστεί ξανά στο γαλλικό αεροσκάφος, αλλά είναι άγνωστο ποια θα είναι η επόμενη στάση του ή αν θα επιστρέψει πίσω στο Κίεβο. «Δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο πτήσης», ανέφερε λακωνικά το Ελιζέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr