Πίσω από την απόφαση βρίσκεται ένα πολιτικό παιχνίδι και η νέα αυτοπεποίθηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία απομακρύνεται ολοένα περισσότερο από τις ΗΠΑ.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ επέστρεψε: οι αραβικές χώρες επισφραγίζουν την επαναπροσέγγισή τους με τον πρόεδρο της Συρίας με την επανεισδοχή της χώρας στον Αραβικό Σύνδεσμο. Από τους καταστροφικούς σεισμούς στην περιοχή των συνόρων Συρίας-Τουρκίας πριν από τρεις μήνες, ο Άσαντ στρέφεται όλο και περισσότερο στην αραβική κοινότητα. Χρησιμοποίησε έξυπνα την καταστροφή για να προωθήσει ένα είδος αποκατάστασης της κυβέρνησής του.

Η απόφαση της Κυριακής, με την οποία η Συρία, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ, θεωρείται και πάλι “πλήρες μέλος”, αποτελεί αποφασιστική επιτυχία για τον ηγεμόνα. Οι επικριτές μπορεί να επιδεικνύουν τη μικρή σημασία της περιφερειακής οργάνωσης που μαστίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις, περιορισμένη επιρροή και αδυναμία να βρει κοινό έδαφος σε σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Για τον Άσαντ, του οποίου η χώρα και η οικονομία στενάζουν λόγω των κυρώσεων με αφορμή των εμφύλιο, προσφέρει τώρα το πιο σημαντικό πολιτικό κέρδος εδώ και χρόνια.

Πλήγμα για τους Σύριους

Για πολλούς Σύρους, ωστόσο, η απόφαση είναι ένα σοβαρό πλήγμα. Η κυβέρνηση του Άσαντ βασάνισε πολίτες και χρησιμοποίησε δηλητηριώδη αέρια εναντίον τους στον εμφύλιο πόλεμο που προέκυψε από την βάναυση καταστολή διαδηλώσεων το 2011.Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι πέθαναν και εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Οι αραβικές χώρες θα εγκατέλειπαν πλήρως όλους τους Σύριους εναντίον των οποίων διαπράχθηκαν εγκλήματα, δήλωσε η επικρίτρια του Άσαντ Γιάγα Αρίντι στο Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η συριακή αντιπολίτευση εξακολουθεί να θέλει να απελευθερώσει τη χώρα από το “καταπιεστικό καθεστώς” της Δαμασκού. Ωστόσο, μαζί με τους συμμάχους του, αυτό ελέγχει τώρα περίπου το 70 τοις εκατό της κατακερματισμένης χώρας.

Μια αλλαγή πλεύσης στη Σαουδική Αραβία, το ηγετικό έθνος στον Κόλπο, ήταν καθοριστική για την αποκατάσταση του Άσαντ στην περιοχή. Λόγω των βάναυσων ενεργειών του Ασάντ κατά του συριακού πληθυσμού, το Ριάντ έπαιξε βασικό ρόλο στην πίεση για τον αποκλεισμό της Συρίας από την οργάνωση εκείνη την εποχή. Καθώς ο πόλεμος προχωρούσε, ο Άσαντ γλιστρούσε όλο και περισσότερο στην απομόνωση. Οι άμεσες συνομιλίες μαζί του ήταν και είναι αδιανόητες στη Δύση.

Η χειραφέτηση του μπιν Σαλμάν

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χειραφέτησης από τον σημαντικότερο εγγυητή της ασφάλειας, τις ΗΠΑ. Ο διάδοχος και de facto κυβερνήτης της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, βλέπει τώρα τις δαπανηρές συγκρούσεις και τις απειλές για την ασφάλεια ως εμπόδια στα φιλόδοξα σχέδιά του να εκσυγχρονίσει τη χώρα και να την καταστήσει ανεξάρτητη από το πετρέλαιο. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την κατασκευή μιας μεγαλούπολης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τον Μάρτιο, η χώρα ανακοίνωσε ήδη το τέλος της διπλωματικής εποχής των παγετώνων με το αντίπαλό της Ιράν, με το οποίο συγκρούεται για επιρροή στην περιοχή. Η προσέγγιση μεταξύ των δύο κρατών άνοιξε επίσης τον δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό. Η Σαουδική Αραβία υποστήριξε τους αντάρτες κατά καιρούς στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, ενώ το Ιράν είναι στενός σύμμαχος της κυβέρνησης Άσαντ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ έχει από καιρό δρομολογήσει μια προσέγγιση με τον Άσαντ και έχει ταξιδέψει και ο ίδιος επανειλλημένα στη Συρία.

Σύμφωνα με παρατηρητές, οι χώρες του Κόλπου ελπίζουν σε ανταλλάγματα για μια εντατική μάχη ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών στη Συρία. Η εμφυλιοπολεμική χώρα παράγει μαζικά αμφεταμίνες, οι οποίες φτάνουν και στις γειτονικές χώρες μέσω λαθρεμπόρων. Σύμφωνα με ειδικούς, ωστόσο, η κυβέρνηση Άσαντ εμπλέκεται βαθιά στην ίδια την επιχείρηση και τα δισεκατομμύρια έσοδα εξασφάλισαν την επιβίωσή της. Επομένως, οι πιθανότητες μιας πραγματικής προσέγγισης δεν είναι καλές. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου συνδέεται με όρους και προϋποθέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr